Kolesarjenje je enostaven način gibanja, s kolesarjenjem pa prebivalci prispevajo tudi k čistejšemu okolju. Prav spomladi se število kolesarjev na cestah poveča, so zapisali policisti. Je pa kolesarjenje tudi ena najprijetnejših športnih aktivnosti na svežem zraku, s katero skrbimo za ohranjanje svojih telesnih sposobnosti. Prispeva namreč k večji vzdržljivosti, koristi srcu in ožilju ter obenem povečuje moč, izhaja s spletne strani policije.

A kolesarji povzročijo kar polovico najhujših prometnih nesreč, še piše. Najpogosteje s tem, ko vozijo po napačni strani ceste ali pa v napačno smer. Pogosto povzročijo nesrečo tudi, ker vozijo pod vplivom alkohola, ne upoštevajo pravil o prednosti ali pa vozijo s hitrostjo, ki ne ustreza stanju ter lastnostim ceste.

Zato policisti kolesarje pozivajo, naj vozijo previdno, posebno pozornost pa naj namenijo vožnji skozi križišče. "Z roko odločno nakažite smer in se prepričajte, ali so vas opazili. Če je situacija nejasna, raje sestopite s kolesa in pojdite čez križišče peš," so zapisali. Kolesarje pa so pozvali tudi, naj upoštevajo prometno signalizacijo.

V nesrečah največkrat starejši od 65 let

Spomnili so jih še, naj vozijo po desni strani kolesarske steze, pasu ali poti. Kjer pa kolesarske steze ni, naj kolesarji vozijo ob desnem robu vozišča v smeri vožnje in čim bližje robu vozišča. Če prevažajo prtljago, jo naj peljejo v za to namenjeni košari ali pritrjeno na prtljažniku. "Roke imejte proste za vodenje krmila in nakazovanje smeri," so poudarili na policiji.

Posebej ranljivi pa so starejši kolesarji, so izpostavili na policiji. Statistični podatki kažejo, da so najpogosteje v prometnih nesrečah udeleženi kolesarji, starejši od 65 let. Pogosto so premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, lahko pa slabše tudi slišijo in vidijo ter počasneje reagirajo. Starejši kolesarji pa tudi težje okrevajo po težjih poškodbah.

Zato starejšim kolesarjem na policiji svetujejo, naj pri kolesarjenju upoštevajo svoje sposobnosti in sedejo na kolo le takrat, ko so prepričani, da so resnično sposobni varne udeležbe v cestnem prometu. Priporočajo jim, naj ne vozijo ponoči, saj se vid starejših počasneje prilagaja na temo. Posamezne vožnje naj bodo krajše. Izogibajo naj se tudi voženj po cestah, kjer se razvijajo večje hitrosti. Predvsem pa naj se izogibajo cest, kjer ni kolesarskih stez.

A ob epidemiji koronavirusa za rekreativno kolesarjenje veljajo še nekatere dodatne omejitve. Posameznik lahko kolesari individualno in v mejah občine, kjer ima prijavljeno stalno ali začasno prebivališče.