Breznik želi po odhodu iz ministrstva za notranje zadeve ponovno prevzeti poslanski mandat. »Kot izvoljeni predstavnik ljudstva bi se še toliko bolj moral zavedati svoje funkcije in dajati zgled s svojim ravnanjem ter odstopiti,« so prepričani v Levici. Breznik bo tako prešel iz 61. v 55. plačni razred z zgolj 3.661,25 € bruto plače in kar nekaj dodatki. Po mnenju vpletenih je vrnitev v poslanske klopi dovolj velika kazen.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je po incidentu dejal, da je potrebno preveriti, ali je bil Breznik žrtev zasede. Prekršek se je relativiziralo, češ da je, preden je sedel za volan, spil le dva kozarčka. Da je šlo za sestanek z donatorji za dobrodelni namen in da je drugače dober človek.

Vozil pod vplivom dvojne dovoljene količine alkohola v krvi

V Levici so prepričani, da gre za opravičevanje ogrožanja varnosti v cestnem prometu. »Takšen odnos prestopnika, kot tudi ministra za notranje zadeve, je žaljiv za vse žrtve prometnih nesreč in njihove svojce,« so zapisali. Franc Breznik je vozil pod vplivom skoraj dvojne dovoljene količine alkohola v krvi. Alkohol in neprilagojena hitrost sta še vedno najpogostejša dejavnika za tveganja za nastanek prometnih nesreč pri nas. Državni sekretar Breznik je napihal kar 0,44 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar pomeni nekaj manj kot en promil alkohola v krvi.

Vsako leto v Sloveniji beležimo okoli 18 tisoč prometnih nesreč in okoli tisoč se jih konča s smrtjo ali hudo telesno poškodbo Leta 2019 je bilo smrtnih žrtev na slovenskih cestah ponovno več kot leto poprej in vsaka tretja smrtna žrtev je bila zaradi pijanega udeleženca. Družbeno toleranco do alkohola za volanom je potrebno zmanjševati, ne da jo s svojimi dejanji in izjavami najvišji politični predstavniki delajo še bolj sprejemljivo. In to v času epidemije, ko lahko kljub vsemu beremo o nesrečah z resnimi poškodbami ali smrtnim izidom zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki dodatno obremenjujejo zdravstvene delavce.