V ponedeljek je bilo ob 683 testiranjih potrjenih šest novih okužb z novim koronavirusom in tri nove smrti zaradi covida-19. Na izjavi za medije so spregovorili minister za kulturo Vasko Simoniti, član svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin: Do konca aprila naj bi bil sprejet drugi paket vladnih ukrepov.

Petrovec: V tednu dni, odkar raziskava o razširjenosti virusa med populacijo poteka, je k sodelovanju privolilo 1330 oseb, od katerih smo večino vzorcev že pridobili - odvzetih je že več kot 1200 vzorcev. Raziskovalci si želimo, da bi bil vzorec sodelujočih čim večji, kljub temu pa imamo v primerjavi z avstrijsko študijo v enem tednu 4-krat več podatkov. Vzorce odvzemamo do konca aprila, preliminarni rezultati bodo znani do konca tega tedna, ko bo znano, koliko izmed sodelujočih je okuženih in koliko jih je bilo okuženih v preteklosti. Po šestih mesecih bodo sodelujoči ponovno testirani. V prvem delu raziskave, ki se osredotoča na aktivne primere, smo odkrili dva okužena. Približno deset odstotkov tistih, ki so pristali na testiranje, je iz skupine otrok, mlajših od štirinajst let. Tega, kakšne rezultate bi potrebovali, da bi lahko začeli sproščati ukrepe, ne morem komentirati.

Petrovec: Kljub temu, da bomo počasi začeli sproščati ukrepe in se vračati v bolj normalno življenje, ne bomo smeli pozabiti na nov način obnašanja: razkuževanje rok, vzdrževanje razdalje med osebami, izogibanje zadrževanju v zaprtih prostorih.

Simoniti: Ko bomo od zdravstvene stroke prejeli ustrezne odobritve - pričakovano v naslednjih dneh - bo prišlo do ponovnega odpiranja muzejev, galerij in knjižnic v najkrajšem času. V primerjavi z drugimi državami v ničemer ne zaostajamo.

Simoniti: Razpisna sredstva iz medijskega sklada za sofinanciranje programskih vsebin iz leta 2019 bodo izplačana v znesku do 30 odstotkov celotnih sredstev, odobrenih za posamezni medij.

Simoniti: Predlog pomoči mediijem s strani Društva novinarjev Slovenije je v marsičem pretiran. Podjetja, ki so oglaševala, ne oglašujejo več, ker propadajo - pomagamo jim z ukrepi, ki so tudi danes v državnem zboru. Država ne more zagotoviti vsega, kar vsi mislijo, da jim pripada. Vsekakor smo se potrudili in si izredno prizadevali, da zagotovimo pogoje, da nobena od kulturnih dejavnosti ne ugasne ali da bi bila na poti ugašanja.

Kacin: Vlada in pristojno ministrstvo zelo razmišljamo o pogojih, da bi se odprli vrtci in šole, vendar časovnice zaenkrat še ni. Počakali bomo, da vidimo, kako odprtje šol vpliva na stanje epidemije v drugih državah, ki so tak ukrep že sprejele. Po zdravi logiki lahko rečemo, da se odprtje šol in vrtcev takoj po praznikih (to je naslednji teden) še ne more zgoditi.

Kacin: Ni mi znano, katera ministrstva so že oddala poročila glede nabave zaščitne opreme, jutri ali v četrtek bo vlada zasedala in skupno poročilo poslala v državni zbor.

Cerkve 4. maja odpirajo vrata, tudi s svetimi mašami

V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih, ki so bila ustavljena zaradi epidemije novega koronavirusa, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Ob tem bodo skladno s pravili v času epidemije veljali zaščitni ukrepi.

Pogoji za udeležbo vernikov pri sveti maši bodo, kot so zapisali pri SŠK, razkuževanje rok pred vstopom v cerkev ter nošnja zaščitne maske. Ni pa SŠK v sporočilu za javnost navedla najmanjše predpisane razdalje med verniki.

Od srede bodo spremljevalci znova lahko prisotni pri porodih

Od srede bo v vseh slovenskih porodnišnicah znova dovoljena prisotnost spremljevalca pri porodih. Ta prepoved je bila ena prvih omejitev za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe z novim koronavirusom, tudi po njeni odpravi pa bodo še vedno morali biti izpolnjeni določeni pogoji.