»Izredna pooblastila ne smejo biti orožje, ki ga lahko zavihti vlada, da zatre upor, nadzoruje državljane ali se cel obdrži na oblasti,« je v izjavi opozorila Bacheletova.

Georgette Gagnon iz urada ZN za človekove pravice je poročala, da so varnostne sile v okviru zagotavljanja upoštevanja ukrepov v Nigeriji ubile 18 civilistov, v Keniji pa 20. V Južni Afriki naj bi aretirali okoli 17.200 ljudi, ki so kršili karantenske ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oborožen odgovor spodkopava varnost in lahko ustvarja nove grožnje, je na ponedeljkovi virtualni novinarski konferenci opozorila Gagnonova. Po njenih informacijah so tako na Filipinih, kjer so zaradi novega koronavirusa med drugim uvedli policijsko uro, v zadnjih 30 dneh prijeli okoli 120.000 ljudi. Podobno je v Šrilanki, kjer so aretirali skoraj 27.000 ljudi. Urad ZN za človekove pravice je zaskrbljen tudi zaradi množičnih aretacij v Salvadorju, Dominikanski republike, Hondurasu, Peruju, Jordaniji in Maroku.

Izkoriščanje epidemije kot pretveze za kršenje človekovih pravic

Bacheletova je še opozorila, da nekatere vlade očitno izkoriščajo covid-19 kot pretvezo za kršenje človekovih pravic in dodatno omejevanje temeljnih pravic.

Gagnanova je v okviru opozoril še navedla zakonodajni predlog Kambodže, ki bi dovoljeval nadzor, preganjanje zdravnikov v Iranu in razširjena pooblastila madžarske vlade. Poročila o cenzuriranju, zastraševanju in aretacijah so prejeli tudi iz Kitajske.