Odločitev o prihodu ladje je v ponedeljek sprejel pokrajinski odbor za izredne razmere, ki se je sestal na zahtevo deželne uprave Furlanije - Julijske krajine.

Avstrija odpravlja omejitev gibanja, ohranja varnostno razdaljo

Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

»Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati,« je danes sporočil Anschober. Dodal je, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva.

Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov na koronavirus

Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov na okužbo z novim koronavirusom. Vseh 625.000 prebivalcev naj bi testirali do konca maja, in sicer 20.000 dnevno, je danes sporočil minister za raziskave in visoko šolstvo Claude Meisch.

Veliko vojvodstvo je kompaktna, majhna, celinska in relativno bogata država v osrčju Evropske unije, a načrt o testiranju vseh prebivalcev je ambiciozen, saj so doslej izvedli skupno 39.000 testov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalska ne bo podaljšala izrednih razmer zaradi covida-19

Na Portugalskem ne bodo podaljšali izrednih razmer, ki so jih zaradi novega koronavirusa uvedli 18. marca in se bodo iztekle 2. maja, je danes napovedal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Koronavirus bodo nadzorovali z drugimi instrumenti, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V ZDA se ubadajo z viškom hrane, cene v trgovinah pa rastejo

Ameriški živinorejci so zaradi pandemije novega koronavirusa v hudih težavah, saj morajo zaradi motenj v oskrbovalnih verigah pobiti na milijone svinj, piščancev in goveda, hkrati pa je zaradi odpuščanj v ZDA vse več lačnih ljudi, ki čakajo na pomoč v hrani. Samo prašičerejci bodo letos izgubili pet milijard dolarjev.

Število Newyorčanov s protitelesi novega koronavirusa narašča

Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusu se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka, je v ponedeljek sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. Za koronavirusno boleznijo 19 je v zvezni državi New York v nedeljo umrlo 337 ljudi, kar je pet manj kot dan prej.

To je bistveno manj od 800 smrtnih primerov pred tedni, število na novo hospitaliziranih s covidom-19 pa vztraja na približno tisoč.

Koronavirus še posebej neprijazen do pretežkih ljudi

Prekomerna telesna teža očitno povečuje tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom, in to ne glede na spremljevalne dejavnike, kot so visok krvni tlak ali diabetes, ugotavljajo znanstveniki. To med drugim potrjuje večji delež umrlih zaradi covida-19 med debelimi ljudmi na Kitajskem. Najnovejše raziskave ugotavljajo, da koronavirus tudi bolj ogroža ljudi s prekomerno telesno težo. Primerjava podatkov 124 bolnikov s covidom-19, ki so jih v času med 27. februarjem in 5. aprilom zdravili na univerzitetni kliniki v francoskem Lillu, je denimo pokazala, da so tisti z višjim indeksom telesne mase (ITM) bolj pogosto potrebovali umetno predihavanje s pomočjo ventilatorja.

Dunajski kulturne ustanove bodo vrata začele ponovno odpirati po sredini maja

Po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa bodo nekatere kulturne ustanove v avstrijski prestolnici po 15. maju ponovno odprle vrata za obiskovalce. Sredi maja bodo ponovno odprli dvorec Schönbrunn in tamkajšnji živalski vrt, konec meseca pa še muzej Albertina ter Umetnostnozgodovinski muzej.

Francija in Španija razgrinjata načrte za rahljanje ukrepov

Tako francoska kot španska vlada bosta danes razgrnili načrte za rahljanje ukrepov proti novemu koronavirusu. V Franciji bo predloge vlade v parlamentu predstavil premier Edouard Philippe, nakar naj bi poslanci o njih tudi odločali. V Španiji pa bo načrt postopnega rahljanja, o katerem bo razpravljala vlada, predstavil premier Pedro Sanchez.