Vodja okrožnega državnega tožilstva v Celju Simona Kuzman Razgoršek je potrdila, da na tožilstvu vodijo postopek zoper dve osebi zaradi kar petnajstih kaznivih dejanj ropa, zoper enega od njiju pa še zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu ter preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi. Neuradno gre za 41-letnega Celjana Aleša D., nekdanjega policista, ki so ga kar dvakrat odpustili iz službe, ter njegovega pajdaša, 29-letnega gostinca Dejana K., ki sta po zadnjem ropu sredi letošnjega januarja, ki se jima je sfižil, poskušala ubežati možem v modrem, ki so jima bili na sledi. Po pravcati filmski akciji, ki se je končala na območju Slovenskih Konjic, sta po pridržanju in zaslišanju pri preiskovalnem sodniku pristala v priporu. Neuradno naj bi bila za oba že vložena tudi obtožnica, ki pa še ni pravnomočna.

Ustavili so ju šele s stingerjem

Spomnimo, da je vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk na novinarski konferenci dan po neuspelem ropu bencinskega servisa na Ljubljanski cesti v Celju januarja razkril, da se je takoj, ko so dobili prijavo o ropu, za osumljenima storilcema pognalo več policijskih patrulj, a se je osumljeni 41-letni Celjan, ki je sedel za volanom, požvižgal na znake policistov, ki so ga poskušali ustaviti. Hitrost vožnje je le še povečal in pri tem ogrožal tudi druge udeležence v cestnem prometu in divjo vožnjo nadaljeval vse do avtoceste. Po štajerski avtocesti je nato nadaljeval vožnjo vse do Dramelj, kjer je zapeljal na izvoz in po stranskih cestah nadaljeval vožnjo do Slovenskih Konjic. Šele tam je policistom voznika uspelo ustaviti s stingerjem. Oba osumljena pa sta, ko vožnje nista mogla nadaljevati, avto zapustila in se pognala v beg. A so ju policisti kmalu prijeli in obvladali.

»Med begom sta poškodovala več vozil policije in tudi drugih udeležencev v prometu,« je takrat povedal Turk. In še, da ju, poleg ropa servisa na Ljubljanski cesti, od koder sta odnesla denar in vinjete v vrednosti kar 50.000 evrov, sumijo še najmanj treh ropov, ki so se zgodili od marca lani. Ovadili so ju za rop pošte na Vranskem 1. marca lani, kjer sta od zaposlene s silo in grožnjami izsilila 6500 evrov, pa za rop bencinskega servisa v Šempetru oktobra lani, od koder sta odnesla pet tisočakov ter rop pošte na Teharjah novembra lani, od koder sta prav tako odnesla 6500 evrov. A je Turk dejal, da ju sumijo, da imata na vesti še vsaj ducat ropov. In to se je izkazalo za točno, saj naj bi jih preiskali kar petnajst. Katere vse imata na vesti, pa naj bi na celjski policiji uradno razkrili jutri.