Potem ko je evropska zveza EHF sprejela nekaj čudnih odločitev, tudi o kvalifikacijah za OI v Tokiu, se je odzvala mednarodna zveza IHF. Evropski veljaki so sklenili, da bodo trije kvalifikacijski turnirji od 6. do 9. januarja 2021, torej med pripravami za SP v Egiptu, ki bo med 14. in 31. januarjem 2021. Razlog naj bi bil, da so vsa kvalifikacijska okna do OI zasedena, a je IHF našla nov termin. Kvalifikacije bodo od 12. do 14. marca 2021, Slovenija pa bo svoje četrte olimpijske igre lovila v Berlinu proti Nemčiji, Švedski in Alžiriji.

Slovenija je z zadovoljstvom pozdravila tudi odločitev EHF, da ukine evropske dodatne kvalifikacije za SP 2021 v Egiptu, saj se je nanj tako uvrstila brez boja. Slovenci bi se morali v dodatnih kvalifikacijah pomeriti s Srbijo, ki je tako ostala brez SP, kajti EHF je na osnovi uvrstitve na letošnjem EP na SP poslala reprezentance od 4. do 14. mesta (Slovenija četrta), Srbija je bila 20. »Šokiran sem nad takšno odločitvijo. Ker je SP šele čez dobrih osem mesecev, bi bilo dovolj časa za igranje kvalifikacij. Odločitev o potnikih za SP bi morala pasti na igrišču, ne za zeleno mizo,« meni Dragan Škrbić, podpredsednik srbske zveze in nekdanji igralec Celja Pivovarne Laško.

Bosna in Hercegovina (23. na EP) bi morala v prvem krogu kvalifikacij igrati z Romuni, a od tega ne bo nič, o čemer Benjamin Burić, vratar Flensburga in nekdanji član Gorenja, pravi: »Evropsko zvezo zanima deset, enajst nacionalnih zvez, ostale so zanjo nepomembne. Zaradi takšnih potez rokomet ne napreduje in zaostaja za globalnimi športi.« Še bolj neposreden je bil Martins Bičevskis, predsednik rokometne zveze Latvije (24., zadnja na EP), ki naj bi se v prvem krogu kvalifikacij merila z Izraelom: »Odločitev je nepoštena in pljunek v obraz vsem igralcem in zvezam.«