Ugibanja glede zdravja Kima so se začela, ko se ni udeležil slovesnosti ob obletnici rojstva njegovega dedka, ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga 15. aprila. Nazadnje se je v javnosti pojavil 11. aprila, glede na takratno poročanje nekaterih južnokorejskih medijev je imel dan pozneje operacijo srca ali ožilja.

Njegova odsotnost je sprožila niz nepotrjenih medijskih poročil, celo o njegovi smrti, ki pa jih je Južna Koreja že večkrat zanikala.

»Stališče naše vlade je jasno,« je v pogovoru za CNN v nedeljo dejal Moonov posebni svetovalec za nacionalno varnost Moon Chung In. »Kim Jong Un je živ in zdrav,« je dejal. Kim je po njegovih besedah od 13. aprila nastanjen v Wonsanu, letoviškem kraju na vzhodu države. »Zaenkrat nismo zaznali nobenih sumljivih premikov,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Urad predsednika Južne Koreje je podobno sporočil že minuli teden in po današnjih navedbah ministra za ponovno združitev Kim Yeon Chula pri tem še vedno vztrajajo. Do tega sklepa naj bi prišli na podlagi »kompleksnega procesa deljenja podatkov in ocen«.