Jemanje brisov se bo tako po njegovih besedah kmalu končalo, zatem pa bo sledilo obdelovanje krvnih vzorcev. Rezultati bodo po pričakovanjih na voljo po prvomajskih praznikih.

Doslej je od 3000 povabljenih soglasje za sodelovanje v raziskavi dalo 1320 ljudi, je podatke izpred konca tedna navedel Kacin. Na vprašanje, kaj bodo storili, če v testiranje ne bo privolilo predvidenih 1500 ljudi, je odgovoril, da se bodo lahko v naslednjih dneh tisti, ki bi to želeli, še vedno prijavili za sodelovanje. Kacin ne dvomi, da bo dosežen vzorec 1500 ljudi. K sodelovanju bodo povabili tudi na torkovi novinarski konferenci, je napovedal.

Natančnih informacij, koliko povabljenih je vabilo zavrnilo, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec na petkovi novinarski konferenci ni imel, zadnja številka, s katero je razpolagal, pa je okoli 500. Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat "teoretično zavrnili", poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli. Po zadnjih podatkih so odvzeli 1221 vzorcev.

Kot je danes še pojasnil Kacin, je nenehno zelo dejavna tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Po njegovih besedah je aktivna tudi čez vikende in praznike. Prav rezultati nacionalne raziskave in siceršnji epidemiološki kazalci poteka epidemije covida-19 bodo namreč podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah.

Sicer pa se v torek izteče tudi rok, do katerega morajo ministrstva oddati poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije covida-19 in o stanju opreme v času primopredaj ob nastopu nove vlade Janeza Janše. Kacin še ni mogel zagotovo povedati, kdaj bo vlada obravnavala ta poročila, ker jih je najprej treba pregledati in prebrati, kar bo zagotovo vzelo dan ali dva.

Včeraj ena nova smrtna žrtev covid-19

V nedeljo so v Sloveniji opravili 634 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest novih okužb, skupaj 1402. V nedeljo je zaradi covida-19 umrl en bolnik, skupaj doslej 83. V bolnišnicah je bilo 80 bolnikov, od teh 22 na intenzivni negi, v domačo oskrbo niso odpustili nobenega, je na spletu objavila vlada.

Doslej so opravili 49.607 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Med okuženimi je 621 moških in 781 žensk.

Skupno so doslej v domačo oskrbo odpustili 221 bolnikov, navaja vlada.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je na zdravljenju 31 bolnikov s covidom-19, od teh devet na intenzivnem zdravljenju, so objavili na Twitterju.

V nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 se je od 3000 povabljenih na testiranje odzvalo 1320 ljudi, odvzeli pa so 1191 vzorcev, piše na spletnih straneh vlade. Doslej so v raziskavi odkrili eno novo in eno že prej odkrito okužbo z novim koronavirusom.