Policisti so imeli v Sloveniji v primerjavi s preteklo soboto torej nekoliko manj dela, saj so 19. aprila izdali 171 opozoril in 221 predlogov zaznanih kršitev omejitev zbiranja na javnih krajih in prehajanja med občinami. Je pa bilo več opozoril in predaj predlogov zaradi kršitev preteklo nedeljo, tako da bo treba za širšo sliko glede upoštevanja omejitev gibanja in zbiranja zaradi epidemije novega koronavirusa v tem koncu tedna počakati do ponedeljka, poudarjajo na policijskih upravah po Sloveniji.

Skupno so sicer po podatkih GPU (Generalne policijske uprave) policisti v dneh veljavnosti odloka, torej od 30. marca, izrekli 4620 opozoril, v 5745 primerih pa so predlog odstopili inšpektoratu.

»Ljudje se držijo pravil«

Na več policijskih upravah v en glas poudarjajo, da v teh dneh ne zaznavajo večjega števila kršitev. Na PU Koper, Nova Gorica in Ljubljana kakšnih posebnosti niso zaznali in dodajajo, da se ljudje, v želji, da se kriza čim prej konča, držijo pravil tudi ob rahljanju ukrepov.

Na PU Nova Gorica so pojasnili, da so sicer nekajkrat opozorili manjše skupine ljudi, ki so se ob ponovnem odprtju nekaterih prodajaln in tržnic držale preblizu skupaj, večjih težav pa zaradi tega ni bilo, saj se ljudje zavedajo in držijo omejitev. Prav tako so nekaj primerov zadrževanja mladine v manjših skupinah obravnavali na PU Koper, sicer pa tudi od tam sporočajo, da se ljudje generalno držijo omejitev.

V teh dneh policisti sicer pričakujejo tudi več gneče na mejah, a v tem koncu tedna na PU Nova Gorica za zdaj niso zaznali večjega števila kršitev oziroma neutemeljenega prehajanja meja, saj imajo ljudje v večini primerov potrebna potrdila za prehod državnih meja.

Na PU Koper so navedli, da na mejah s Hrvaško ne zaznavajo nobenih posebnosti, na italijanski pa so zavrnili nekaj posameznikov, ki so želeli prek meje brez utemeljenega razloga.