Kot je v izjavi za javnost pojasnil Petrovec, so v okviru nacionalne raziskave aktivni primer okužbe z novim koronavirusom odkrili v vzorcu, odvzetem v petek. Prve analize so pokazale, da je okužba pri preiskovancu v izzvenevanju.

Petrovec je ob tem za STA poudaril, da gre za prvi novo odkriti primer. Pred tem so namreč v okviru raziskave testirali tudi osebo, ki je za okužbo že vedela, saj je bila na testiranju v marcu že pozitivna.

V tem novem primeru so o rezultatu testa poleg preiskovanca takoj obvestili tudi področno epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je takoj tudi ukrepala.

Kot je za STA pojasnil Krek, ki ga je svet NIJZ v soboto izbral za novega direktorja, soglasje k njegovemu imenovanju pa mora dati še vlada, so epidemiologi v soboto takoj po seznanitvi s primerom obiskali preiskovanca in z njim opravili epidemiološki intervju. Tako so poiskali tudi vse stike in jim svetovali izolacijo.

V soboto potrdili osem novih koronavirusnih okužb

Po vladnih podatkih so v soboto ob 794 opravljenih testih potrdili osem novih koronavirusnih okužb. Ena oseba s covidom-19 je v soboto umrla, skupno število umrlih doslej je 82. Hospitaliziranih pa je bilo v soboto 80 bolnikov s to boleznijo oz. trije več kot v petek.

Med 80 hospitaliziranimi je bilo po vladnih podatkih 23 takih, ki so potrebovali zdravljenje na intenzivni negi, kar je bilo toliko kot v petek. Dve osebi so odpustili iz bolnišnice.

Prva okužba z novim koronavirusom tudi v radovljiškem domu starostnikov

V radovljiškem domu starostnikov so v soboto potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so odkrili pri stanovalki doma, ki je že na zdravljenju v bolnišnici na Golniku. Po potrditvi okužbe so testirali tudi sostanovalke okužene in vse zaposlene v domu. Vsi testi pa so negativni, so danes objavili na spletni strani Občine Radovljica.

Rezultati odvzetih brisov v Domu dr. Janka Benedika Radovljica bodo podlaga za odločitev zgornjegorenjske koordinacije za izvajanje zdravstvene dejavnosti v socialno varstvenih domovih v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije covida-19 glede nadaljnjih ukrepov v domu za preprečitev širjenja okužb.

V domu so sicer pripravljeni, da začnejo delo v conah, z delitvijo na zdrave, okužene in na tiste, pri katerih obstaja sum na okužbo. Zabojnika, ki ju je radovljiška občina skupaj z občinskim štabom civilne zaščite v tem tednu postavila pred domom, bosta služila kot filter za cono s sumom na okužbo z novim koronavirusom in cono z okužbo.

V ljutomerskem domu za starejše občane, ki je eno od največjih žarišč okužbe z novim koronavirusom, pa so v soboto vzeli 19 brisov, en stanovalec je bil pozitiven na novi koronavirus. Skupno je tam torej zbolelo 120 oseb, od tega 86 stanovalcev in 34 zaposlenih.

Doslej je ozdravelo 47 oseb, in sicer 30 stanovalcev ter 17 zaposlenih.