Proteste je organiziralo t.i. gibanje črne zastave, ki meni, da Netanjahujeva vladavina spodkopava demokracijo v državi. Protestirali so tudi proti vladi narodne enotnosti med Netanjahujem in njegovim tekmecem Benijem Gancem, ki sta jo ta sklenila, da bi država prebrodila hudo zdravstveno krizo med pandemijo koronavirusa.

Med voditelji protestnikov je Karmi Gilon, nekdanji vodja notranje obveščevalne službe Šin bet. Kot navaja dpa, je v soboto pozval h koncu Netanjahujeve "agresivne umazane kampanje proti sodnikom". Če bo kakšen sodnik umorjen, bo to krivda Netanjahuja, je prepričan Gilon.

Netanjahu je namreč po obtožbah zaradi korupcije še okrepil svoje napade na pravosodje v državi. Obtožbe, zaradi katerih bi moral pred sodišče, je označil za poskus državnega udara.

Netanjahujeve težave zaradi obtožb korupcije so bile tudi glavna ovira za Ganca pred vstopom njegove Modre in bele stranke v koalicijo z Netanjahujevim Likudom. Izraelci so morali zaradi pat položaja med obema blokoma kar trikrat na volitve. A zaradi krize s koronavirusom sta minuli ponedeljek le strnila vrste. Je bilo pa glavno jabolko spora v pogajanjih ravno imenovanje sodnikov.

Triletni koalicijski dogovor sicer predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, in to čeprav naj bi mu maja sodili zaradi korupcije, nato pa Ganz od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev.

Preberite še: Tudi med pandemijo se da protestirati