V hrvaških muzejih, galerijah in razstavnih dvoranah bodo od ponedeljka lahko sprejeli istočasno največ 15 oseb na sto kvadratnih metrov neto prostora, je priporočil Hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). Če se v določenem prostoru nahaja največje priporočeno število obiskovalcev, bo naslednji obiskovalec lahko vstopil, potem ko bo kakšen izmed obiskovalcev zapustil prostor, so dodali.

Zaposlenim svetujejo zaščitne maske za nos in usta ter tudi redno razkuževanje rok. Zaželeno je, da se držijo najmanj dva metra od obiskovalcev, na blagajnah, mizah in stojnicah pa priporočajo postavitev varnostnih pregrad, ki bodo ločile zaposlene in obiskovalce. Treba je spodbujati plačila z brezstičnimi karticami. Potrebno je zagotoviti tudi redni zdravstveni nadzor zaposlenih.

Podobni ukrepi veljajo tudi za knjigarne, knjižnice in antikvariate. V knjižnicah ne bo možno uporabljati čitalnic. Ob vrnitvi izposojene knjige v knjižnico je to pred postavitvijo na polico treba očistiti s papirno brisačo, na kateri je razkužilo. Zato je priporočljivo, da bi knjige bile v plastičnih ovitkih. Bralce je treba opozoriti, da pri prevzemu knjig ne listajo. V antikvariatih je obiskovalcem potrebno svetovati, naj se čim manj dotikajo razstavljenih predmetov, so še priporočili na Hzjz.

Johnson s ponedeljkom nazaj na Downing Street

Britanski premier Boris Johnson se bo v ponedeljek vrnil na delovno mesto v pisarno na Downing Street, potem ko je uspešno okreval po okužbi s koronavirusom, je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. Trenutno še okreva v rezidenci Chequers zunaj Londona.

Velika Britanija se je sicer v soboto pridružila skupini držav z več kot 20.000 smrtnimi žrtvami zaradi covida-19. Glede na podatke zdravstvenega ministrstva iz sobote so od petka zabeležili 813 novih smrtnih primerov, s čimer se je skupno število umrlih zaradi koronavirusa povzpelo na 20.319. Zabeležili so tudi 4913 novih primerov okužbe, s čimer je njihovo število povečalo na 148.377.

V to statistiko so sicer zajeti le tisti, ki so umrli v bolnišnicah, kar pomeni, da je dejansko število umrlih verjetno višje.

V Španiji naslednji vikend možni izhodi iz stanovanja

Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode, je v soboto zvečer napovedal premier Pedro Sanchez. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca ne smejo zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika.

Sanchez je napovedal, bo vlada v torek objavila tudi podrobnejši načrt sproščanja omejevalnih ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa, ki naj bi ga potem začeli izvajati v drugi polovici maja. "Če se bo pandemija odvijala pozitivno, kot se zdaj, bo od 2. maja dovoljena individualna fizična aktivnost in sprehodi z osebami, s katerimi živite," je dejal španski premier.

Za razliko od večine drugih držav Španija med splošno "karanteno" ne dovoli izhodov iz stanovanja za sprehode ali individualni tek. Skoraj 47 milijonov prebivalcev Španije stanovanja lahko zapusti samo za nakup hrane ali zdravil ali pa za obisk zdravnika. Tudi sprehod psa je dovoljen zgolj na hitro.

V ZDA spet močan skok števila smrti zaradi koronavirusa

V ZDA so v soboto znova zabeležili močan porast števila smrti zaradi novega koronavirusa. Kot je v soboto zvečer sporočila Univerza Johnsa Hopkinsa, so v zadnjih 24 urah zabeležili 2494 smrtnih primerov, medtem ko so jih v petek skoraj polovico manj - 1258. To je bila tudi najnižja številka v zadnjih skoraj treh tednih.

ZDA so sicer najhuje prizadeta država v pandemiji koronavirusa sars-cov-2. Skupaj so v državi zabeležili 53.511 smrti zaradi covida-19. Skoraj milijon - 936.293 ljudi pa je potrjeno okuženih, je še sporočila univerza iz Baltimorja.

V Peruju veliko okuženih in mrtvih policistov zaradi izvajanja omejevalnih ukrepov

V Peruju je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 17 policistov, še okoli 1300 pa je okuženih. Okužili naj bi se med izvajanjem omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije v državi.

Novi notranji minister Gaston Rodrigez, ki je položaj prevzel v petek, je povedal, da je visoko število okuženih policistov "posledica njihove izpostavljenosti, ko morajo intervenirati pri ljudeh, ki kršijo omejevalne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

Minister je ob tem napovedal, da bodo namenili okoli 15 milijonov dolarjev "za nakup zaščitne opreme za policiste, kot so maske in rokavice".

Tudi v Peruju so omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa uvedli sredi marca. Doslej so v državi zabeležili več kot 25.000 okužb in tudi 700 smrtnih primerov zaradi covida-19, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa.