Ideji je po izjavah iz posameznih klubov naklonjena večina v EFL, četudi ni jasno, kdaj bo sezona sploh končana. Združenje je pred dvema tednoma v sporočilu za javnost zapisalo, da lahko sezono zaključijo v vsega 56 dneh od ponovnega zagona, pristojni organi na Otoku pa medtem še niso določili smernic za zagon nogometa na najvišjih ravneh.

V sredo je potekal sestanek med predstavniki EFL, Angleške nogometne zveze ter vodstva premier lige, podaljšanje prestopnega roka pa je bila glavna točka dnevnega reda.

Po besedah direktorja izvršnega odbora Portsmoutha Marka Catlina bi lahko več manevrskega prostora pomagalo predvsem manjšim klubom, ki se zaradi koronakrize srečujejo z vse več finančnimi preglavicami.

Obenem se ob nejasnosti usode letošnjih tekmovanj pojavljajo vprašanja, kaj bo z obstoječimi pogodbami ter kakšni bodo proračuni moštev za prihodnjo sezono, pri čemer bi daljši prestopni rok pomagal pri lažji tranziciji do naslednjih tekmovalnih obdobij.

Ker Mednarodna nogometna zveza (Fifa) sprejema končne odločitve glede sprememb prestopnih rokov, bi morali v EFL najprej izvesti glasovanje pred implementacijo sprememb s strani krovnega nogometnega organa.

Fifa je prek predstavnika za stike z javnostmi po poročanju BBC izrazila, da bo »fleksibilna v sprejemanju končnih odločitev ter se zavzemala za regularnost in integriteto tekmovanja ter pomagala pri pravičnem ponovnem zagonu prvenstev«.