Kot so še navedli na SV, so o okužbi treh vojakov že obvestili njihove svojce. Pri njihovem prevozu domov predvidoma ne bo težav, bo pa vojska verjetno uporabila lastne zmogljivosti.

Po prihodu domov jih bodo namestili v eni od ustanov javnega zdravstvenega sistema, kjer bo zanje primerno poskrbljeno, so še povedali na SV.

Dodali so, da je v misiji Kfor, v kateri je vse skupaj okoli 250 slovenskih vojakov, potrjenih tudi več okužb med vojaki drugih držav. Natančnega števila nimajo.

Naloge slovenskih vojakov, ki so na Kosovu nameščeni v več bazah, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.

Okužbo z novim koronavirusom so sicer pred tem potrdili že pri pripadniku Slovenske vojske, ki je deloval v misiji v Maliju. Domov so ga prepeljali sredi meseca. Po navedbah SV je njegovo zdravstveno stanje dobro, ni bil pa še odpuščen iz bolnišnice.