Ljudje v ukrepe verjamejo, čeprav v domovih dan za dnem umirajo starčki, anonimno in brez tolažilne navzočnosti svojcev. Besede ministra Gantarja zvenijo cinično in brezčutno, ko razlaga, da so dali odgovornim jasna navodila za ravnanje, a mnogi domovi nimajo pogojev za njihovo izpolnjevanje. Le kdo bi moral ustvariti pogoje? Še marsikatere druge vladne usmeritve ali pa poteze ministrov in predsednika Pahorja, ki s svojim megafonom pred domovi krši vsa strokovna in vladna navodila, ne vzbujajo ravno zaupanja. Še zlasti če sočasno s Pahorjevimi smehljaji umira človek.

Ljudje najbolj verjamejo informacijam medicinske stroke, čeprav se strokovnjaki večkrat razhajajo v mnenjih ali pa isti strokovnjaki menjajo stališča in navodila. Morda pa jih v njihovem imenu menja kar vlada sama: maska gor, maska dol; rokavice gor, rokavice dol; karantena v hotelu, karantena doma; karantena 14 dni, karantena en teden. Se prilagajajo novim spoznanjem o virusu ali še čemu drugemu? Na primer potrebam vlade. In države. Virus je še neznanka, obstajajo pa stališča, ki so enaka za vse nalezljive bolezni, eno od teh je gotovo koristnost ali škodljivost uporabe rokavic in mask za prebivalstvo. Vsak zdravnik tudi ve, da je človek že pri gripi kužen pred pojavom simptomov, ljudje pa so šli v domove starostnikov, pa so smučali v rizičnih območjih; vsak ve, da so rokavice samo druga koža in da je bolje, če jih ne nosimo in si roke razkužujemo; vedno so nas učili, da vodi pretirano razkuževanje v odpornost različnih klic, dobimo pa odlok o razkuževanju blokov.

Se to dogaja, ker vlada deli strokovnjake na »naše«, ki jih upošteva, in na tiste, ki se motijo, zamujajo z ukrepi in so dežurni krivci? Zdravnikom zaupam, a ne vsem enako za vsako področje. Psihiatrom najbolj zaupam pri lajšanju duševnih motenj in stisk, infektologom pri zdravljenju nalezljivih bolezni, epidemiologom pa pri spopadanju z epidemijo itd. Epidemiologi imajo o epidemijah največ znanja in izkušenj, so za to delo usposobljeni in verjamem, da jim še tako dober specialist socialne medicine, noben »naš« Milan Krek, ne more konkurirati.

Epidemiologi so vodili prejšnjo vlado, da je sprejemala sorazmerne ukrepe in da ni prehitro zamrznila življenja v državi, kar se navadno začenja z razglasitvijo epidemije. Najpomembnejše je zdravje in zato skrb za obstoj zdravstvenega sistema, pomembno pa je tudi vse drugo. To zdaj spoznava Janševa vlada, ko se sooča s posledicami (pre)strogih ukrepov, ki grozijo na gospodarskem, socialnem, psihičnem in drugih področjih, ter išče poti za njihovo rahljanje. Ker je za to potrebna širša slika o okuženosti in prekuženosti prebivalstva, poteka sedanja raziskava. Vse je menda odlično, ekipa in testi, in take raziskave še ni bilo na svetu.

Na reprezentativnem vzorcu (3000 prebivalcev z vseh koncev Slovenije) ugotavljajo prisotnost virusa korone: z brisi, če je kdo aktivno bolan, iz protiteles v krvi pa, če je bolezen že prebolel. Pozdravljam raziskavo, ki bo pokazala realnejšo sliko o razširjenosti okužbe, do zdaj smo poslušali sama ugibanja. Nekaj pa mi le ne gre dobro v glavo, in sicer besede, ki jih je izrekel glavni mikrobiolog Petrovec: »To bodo prvi jasno potrjeni podatki, na podlagi katerih bodo lahko pristojne institucije pripravljale ali prilagajale ukrepe za soočanje z epidemijo.« In »ki bodo omogočili vsem nam boljše in lepše življenje«. (So bili vsi pretekli ukrepi brez jasno potrjenih podatkov lahko vprašljivi?) Bega me namreč, ker znanstveniki še zdaj ne vedo, ali se pri prebolelih vzpostavi imunost. Če te ni, ali obstajajo dvomi, se sprašujem, kako nam bodo podatki, s katerimi nam bo postregla ta raziskava, lahko pomagali pri ukrepih »za lepše življenje« prebivalstva. Upam, da nam bo kmalu vse jasno.

Polona Jamnik, Bled