V soboto ob 17. uri bo predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec prek videopovezave govoril z Račičem in z 90-letno Ružo Vojsk, nekdanjo telovadko in članico olimpijske reprezentance leta 1948 v Londonu.

Račič je za svoje delo leta 2008 dobil tudi priznanje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) za šport in promocijo olimpizma. Za nekdanjo Jugoslavijo je nastopil na poletnih olimpijskih igrah 1948 v Londonu v teku na 400 m, kjer je prišel do polfinala, in v štafeti 4 x 400 m. Sodeloval je tudi na dveh evropskih prvenstvih, leta 1946 v Oslu in leta 1950 v Bruslju.

Po končani atletski karieri je bil atletski trener in je leta 1953 opravil specializacijo v Oslu. Med letoma 1960 in 1968 je bil selektor ženske atletske reprezentance Jugoslavije, v kateri je bila tedaj tudi evropska prvakinja in svetovna rekorderka na 800 metrov Vera Nikolić.

Sodeloval je v organizacijskih odborih večine največjih športnih prireditev v nekdanji Jugoslaviji. Tako je bil leta 1984 na zimskih olimpijskih igrah v Sarajevu zadolžen za pripravo biltenov, bil je v odborih za organizacijo sredozemskih iger v Splitu in univerzijade v Zagrebu, vodil pa je tudi velika atletska tekmovanja v Sloveniji ter sodeloval na ljubljanskem maratonu.

Velik je tudi njegov prispevek statistiki in publicistiki, saj je med drugim sodeloval pri pripravah in dopolnitvah publikacije Naši olimpijci, pa tudi pri zgodovinskem pregledu Bloudkovih nagrajencev ter številnih drugih športnih in atletskih zbornikov.