Ta teden je v Slovenijo po informacijah Pivčeve prispela večja skupina romunskih delavcev, je ministrica povedala v izjavi za medije po sodelovanju v prostovoljni delovni akciji v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini, ki jo je organizirala Pivovarna Laško Union.

Predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset je medtem za STA povedal, da jih je doslej prišlo le manjše število in da bo več znanega popoldne.

V sredo je Oset dejal, da so avtobusi, ki bi delavce pripeljali iz Romunije, že pripravljeni, na pristojnih ministrstvih pa potekajo še zadnja usklajevanja. Že pred dnevi so sicer nameravali v Slovenijo pripeljati okoli 200 romunskih delavcev, a nato tega niso izvedli, ker je bilo tveganje za širitev covida-19 po pojasnilu kmetijskega ministrstva preveliko.

Ministrstvo je zato pozvalo k iskanju domače delovne sile. Odziv Slovencev je bil po besedah Pivčeve presenetljivo dober - v nekaj dneh se je prijavilo 550 ljudi. »Predvsem je izjemno presenetljivo to, da ti ljudje v tem trenutku v ospredje ne postavljajo plačila, temveč želijo pomagati in zapolniti prosti čas. Veseli me, da so prepoznali stisko pridelovalcev,« je dejala danes.

Prepričana je, da znamo tudi Slovenci delati dobro, je pa po njenih besedah razumljivo, da mnogi niso vajeni težkih sezonskih opravil. »Vendar pa bo epidemija novega koronavirusa gotovo spremenila marsikaj v našem načinu razmišljanja in delovanja. Vsa Slovenija se je tresla zaradi skrbi, ali bo dovolj hrane, ali bodo kmetje uspeli zagotavljati normalno preskrbo,« je dejala.

Verjame, da bo trud kmetov postal bolj cenjen, ljudje pa bodo tudi v prihodnje bolj pripravljeni na pomoč in težko delo v kmetijstvu.

Prostovoljno delovno akcijo pivovarne je pozdravila, še posebej podatek, da naj bi njeni zaposleni, ki so na čakanju, na hmeljiščih opravili skupno 1250 ur prostovoljnega dela. Posebej je pohvalila sodelujoče športnike, ki po njenih besedah predstavljajo zgled ostalim.

Delo na hmeljišču je Pivčevi všeč, čeprav zahteva kar nekaj fizične moči, je še dodala.