Zato bi bilo verjetno bolje reči, da z Zemljo ne ravnamo lepo. In s tem zmanjšujemo možnost, da bi se na njej dobro in udobno počutili. Že res, da nas je Zemlja skozi naš obstoj pogosto ogrožala, a nam tudi marsikaj ponudila, in ker nimamo izbire, ostajamo tu ne glede na vse. Po zdravi pameti bi prav zato pričakovali, da si svojega »doma« ne bi kvarili, uničevali. Kje je meja med prilagajanjem življenjskega okolja in njegovim uničevanjem, smo spoznali že dolgo tega. Marsikje po svetu smo okolje uničili že do te stopnje, da je v njem škodljivo živeti. Zdaj, ko se je svetovno gospodarstvo zaradi bojazni pred neznano boleznijo skorajda ustavilo, se je pokazalo, kako hitro se lahko razmere izboljšajo, če ne vztrajamo pri svojem obnašanju.

Marsikoga je navdušilo, da je lahko videl modro nebo, živali, ki so se vrnile v kraje, kjer smo že pozabili, da so nekoč tam bivale. Zrak lahko marsikje vdihnemo in nimamo pri tem občutka, da ga bomo prefiltrirali in vse slabo zadržali v sebi, ampak da je tak zrak tisti, ki ga želimo dihati. Ugotovili smo, da je to kategorija, ki dvigne kakovost življenja. Vemo, da onesnaženo okolje povzroča celo vrsto obolenj ne samo človeka, ampak tudi drugih živih bitij. Vemo, da zaradi tega izumira življenje na Zemlji. Veliko vemo, a očitno nam to znanje nič ne koristi. Smešno, ampak vsi, ki vodijo in odločajo, želijo kljub temu čim prej spet vzpostaviti prejšnje stanje. Samo zagnati čim več proizvodnje, prometa, porabe… Skratka, spet onesnažiti vode, zrak…

Pa ravno zdaj, ko je veliko ljudi spoznalo, da bi morda le veljalo nameniti več pozornosti in truda temu, da ne obremenjujemo več okolja s svojo pretirano dejavnostjo. Zdaj bi bil čas, da bi razmišljali o spremembi našega obnašanja, o spremembi delovanja naše družbe. O tem, da bi poskusili živeti drugače, na način, ki bi tudi našim potomcem zagotovil vsaj približno enako dobre pogoje za življenje, kot jih (še) imamo. »Kuj železo, dokler je vroče,« pravi ljudski pregovor. Pri železu je to več kot očitno. Ampak ne, »show must go on«, prekinilo se je kovanje dobička. Tega ni v čisti vodi, niti v čistem zraku, bolni ljudje pa itak nič ne stanejo.