Neposredni prestop vratarja Žana Usa iz Olimpije na Jesenice je v času brez športnega življenja dvignil prah v slovenskem hokeju. Kranjčan pri 23 letih velja za najobetavnejšega domačega vratarja svoje generacije in je na dobri poti, da čez nekaj let postane številka ena v reprezentanci. Kot vse kaže, Žan Us ne bo edina jeseniška okrepitev, ki se v Podmežaklo seli iz zelene tivolske garderobe.

Jezovšek na poti na Jesenice

Žan Us je bil med najzaslužnejšimi, da je Olimpija pred letom dni v velikem slogu proslavila trojno krono. V tivolskem moštvu si je hitro izboril status vodilnega vratarja in se prebil v reprezentanco, kjer imajo za zdaj prednost izkušenejši vratarji. Po dveh sezonah v Olimpiji se je odločil za vrnitev na Jesenice, kjer je že nastopal med letoma 2015 in 2017. Njegov prestop v Podmežaklo pomeni boleč udarec za Olimpijo, ki bo morala po novega vratarja v tujino, s čimer bo klub prekinil dosedanji kadrovski model poslovanja samo z domačimi hokejisti. Velika tivolska želja je nakup mladega vratarja iz močnejše lige, ki na veliki sceni doslej ni dobil veliko priložnosti. Olimpiji povezave do novega čuvaja mreže odpira tudi nekdanji junak tivolskih vrat Alex Westlund, vodstvo kluba pa ohranja mrežo poznanstev iz skandinavskega in ruskega hokejskega okolja.

In kako so Jesenice Olimpiji sploh speljale prvega vratarja? V Ljubljani so prepričani, da so se Jeseničani že februarja kmalu po ustoličenju športnega direktorja Marcela Rodmana ogrevali za prihod Usa. To je povzročilo slabo voljo pri Olimpiji, saj imata kluba sklenjen neformalen dogovor, da med sezono ni pogajanj z igralci iz nasprotnega tabora. Na Jesenicah pravijo, da so konkretnejši pogovori stekli pred štirinajstimi dnevi, ko je bila Olimpija sredi kadrovskih premikov v vrhovih kluba po zamenjavi direktorja Tomaža Vnuka z Jožetom Kovačem. Na koncu bodo tudi v Ljubljani spoznali, da so bili v tekmi za Usa premalo vztrajni in odločni, kar so na Jesenicah spretno izkoristili. V vrsti za odhod med železarje je tudi vodilni ljubljanski napadalec zadnje zime Žan Jezovšek, kar bi lahko pokvarilo dosedanje zgledne medsebojne odnose med kluboma. Na Jesenicah računajo, da bo oslabljena Olimpija v prihodnje veliko težje nadaljevala prevlado na domačem ledu, a ne gre pozabiti, da imajo v Ljubljani večje finančne možnosti kot na Jesenicah.

Olimpija po Panceta in Čimžarja

Kakšen bo odgovor tivolske pisarne? Potem ko je jeseniški trener Mitja Šivic zavrnil ponudbo Olimpije, bo slovenske prvake v prihodnjih treh sezonah vodil nekdanji selektor reprezentance Ivo Jan, ki je bil v zadnjih mesecih vodja mladinskega pogona. Glavni trener bo imel odslej večjo odgovornost, saj bo usmerjal vse trenerje v klubu, obenem pa Jan velja za spodbudno osvežitev na tivolski klopi. Jureta Vnuka je lani odnesel ognjevit značaj in nesoglasja z igralci, Gregor Polončič pa se želi vrniti v mladinske selekcije. Polončič je bil sprva v igri za pomočnika glavnega trenerja članskega moštva, a so se načrti kluba spremenili po njegovem nenavadnem in vsebinsko zmedenem nastopu za specializirano hokejsko televizijo. Potem ko je predčasno prekinil intervju, so se pojavili očitki, da je sodeloval pod vplivom opojnih substanc. Andrej Hočevar ostaja trener vratarjev, resen kandidat za Janovega pomočnika pa je Jaka Avgustinčič, ki ni več trener Zell am Seeja.

Vodstvo kluba v teh dneh sestavlja igralski mozaik za prihodnjo sezono. Nekaterim hokejistom so tudi zaradi koronakrize ponudili nekoliko nižje pogodbe kot doslej in jim predstavili načrte z večletnim sodelovanjem. Vrnitev v Olimpijo se obeta Juretu Sotlarju, ki je pred štirimi leti ob slovesu od zelenega dresa razmišljal o koncu kariere. Klub je medtem stegnil lovke proti slovenskim reprezentantom. Dobili smo potrditev, da se bosta na današnjem sestanku v Tivoliju oglasila Žiga Pance in Tadej Čimžar. Ljubljančani naj bi imeli za Panceta pripravljeno najvišjo pogodbo, a nekdanji kapetan Olimpije še ni izpolnil vseh ambicij v tujini. Čimžar je nazadnje igral na Poljskem. V pogovorih s potencialnimi okrepitvami sodeluje tudi Jan, ki igralcem predstavlja usmeritve s trenerskega zornega kota. V zmajevem gnezdu do leta 2022 ostaja reprezentančni branilec Miha Logar.

Iz Tivolija prihaja vse več namigov, da je bila za garderobo v zadnjih letih vse bolj moteča prisotnost Tomaža Vnuka, ki kljub odhodu s položaja športnega direktorja ohranja svoj vpliv iz varnega zavetja upravnega odbora kluba. Obenem je postal tudi svetovalec predsednika Mihe Butare, ki je Ivu Janu zagotovil vsa pooblastila za neodvisno delovanje s članskim moštvom. Olimpija bo svojo pot tako kot Jesenice nadaljevala v alpski ligi, ki se ji obetajo spremembe v številu udeležencev in formatu tekmovanja, a v ljubljanskem klubu že pripravljajo veliki načrt za vrnitev v ligo EBEL. V Olimpiji menijo, da bi preskok na višjo in odmevnejšo raven tekmovanja lahko uresničili čez leto dni.