Okoli tretje ure zjutraj se je moški 30. marca, na 167. obletnico rojstva Vincenta van Gogha, z motorjem pripeljal do muzeja Singer Laren v nizozemskem mestecu Laren, z macolo razbil steklena vrata, si pod roko zataknil sliko Spomladanski vrt, edino tam razstavljeno umetnino nizozemskega umetnika, in pobegnil. Med lomastenjem po muzeju je sprožil alarm, a je bil za policiste prehiter. Posnetek predrznega ropa so objavili v oddaji nizozemske televizije, v kateri objavljajo še nerazrešene zločine. Moškega še niso prijeli – identifikacija zgolj na podlagi tega posnetka namreč ni mogoča, prav tako še niso odkrili lokacije slike.

»S posnetka ni razviden celoten rop. Tat je razbil več vrat in prešel številne varnostne točke. Zato na osnovi tega posnetka ne morete delati zaključkov o kakovosti varovanja v našem muzeju,« je ostro poudaril direktor Evert van Os.

Policija ima sicer še več posnetkov z usodnega večera, a jih zaradi še trajajoče preiskave ne želi objavljati, so pa po predvajanju videa v oddaji prejeli že 56 prijav oziroma namigov. Storilca še niso našli, prav tako ne vedo, ali je rop izvedel sam ali je bil del večje združbe, prepričani pa so, da je bila Van Goghova umetnina edina tarča. Policija za pomoč prosi vse, ki so v dneh pred krajo obiskali muzej. Upajo, da bi lahko z njihovih fotografij in videov izluščili koga, ki je umetnini namenjal posebno pozornost.

Spomladanski vrt je umetnik naslikal leta 1884, Singer Laren pa jo je dobil na posodo iz muzeja Groninger. Nastala je v času, ko se je Van Gogh preselil nazaj v družinski dom na Nizozemskem, v sliko pa je skušal ujeti življenje, kakršno je tam videl. Uradna vrednost mojstrovine ni znana, haaški trgovec z umetninami Ivo Bouwman jo je ocenil na kakšnih 1,5 milijona evrov, na črnem trgu pa bi dosegla zgolj desetino te vrednosti.

V zadnjih desetletjih so na Nizozemskem ukradli kar 28 njegovih umetnin, a jim jih je doslej uspelo še vse najti.