V hišah in stanovanjih na bolj izpostavljenih lokacijah se prebivalci s tem ukvarjajo pogosteje, zagotovo pa so preventivni protivlomni ukrepi še toliko bolj pomembni za lastnike poslovnih prostorov. Pri teh se zdijo najbolj izpostavljene velike steklene površine, kot so razstavne vitrine, velika okna in steklena vrata, a preprečimo lahko tudi takšne nasilne vstope.

Najprej nekaj besed o statistiki. Čeprav so protivlomna vrata najbolj pogost predmet, povezan s protivlomno tematiko, večina vlomilcev ne vstopa skozi vhodna vrata. Tri četrtine nasilnih vstopov v objekt se namreč zgodi skozi okna. Vlom skozi okno je enostavnejši, hitrejši in bolj skrit očem. V nadaljevanju predstavljamo možnosti za protivlomno zaščito steklenih površin skozi ukrepe na okenskih okvirjih, steklih in zunanjih senčilih.

Cilj zaščite je težji vlom

Vloma nikoli ni mogoče v celoti preprečiti in vztrajen vlomilec bo z dovolj orodja in časa vstopil v večino objektov. Preventivni protivlomni ukrepi imajo zato predvsem odvračalni učinek, saj vlom v težjih pogojih vlomilca največkrat odvrne. Okna postanejo manj zanimiva površina za vlom, če imajo nameščena protivlomna senčila. Ta pri naših ponudnikih niso najbolj pogosta, a vseeno se jih najde nekaj, ki se specializirajo tudi za ta segment. Takšna senčila imajo okrepljene spoje med vodili in zaključnimi letvami, vgrajene imajo protivlomne vzmeti in dodatne zapahe. S tem je onemogočen ročni dvig spuščene rolete ali žaluzije, prav tako jo je težko umakniti ali odstraniti na kak drug način. Protivlomna senčila sicer uporabljamo kot običajne rolete ali žaluzije, torej lahko z njimi delno ali v celoti zastremo pogled v notranjost. Nekoliko pripomorejo tudi k toplotni izolaciji objekta, saj jih lahko poleti v celoti spustimo in tako preprečimo segrevanje stekel z neposrednim soncem.

Aktivna zaščita je manj diskretna

Protivlomna zunanja senčila ponujajo zaščito zgolj v spuščenem stanju. Sama po sebi ne varujejo pred vlomom in jih torej razumemo kot aktivno protivlomno zaščito, tako kot varnostne ključavnice na okenskih okvirjih. Njihova uporaba je učinkovita, a je bolj praktična v poslovnih prostorih. Ker je jasno, da so ti zunaj delovnega časa prazni, je takrat dobrodošla dodatna zaščita steklenih površin, s katero se vsaj oteži ali celo prepreči vlom. V stanovanjskih objektih lahko nočno spuščanje protivlomnih žaluzij prinese utesnjenost, ob odsotnosti stanovalcev pa so spuščene žaluzije dodaten znak, da je hiša prazna. V primerjavi s protivlomnimi stekli so žaluzije manj diskretne, od tipa objekta in investitorja pa je odvisno, ali je tak učinek zaželen ali ne.

Protivlomno steklo se težko razbije

Zaščita okna vključuje namestitev dodatnih protivlomnih ključavnic in varnostnih stekel. Ukrepi so bolj smiselni na pritličnih in kletnih oknih, skozi katera je vlom najbolj enostaven. Majhna stranska okna so bolj izpostavljena vlomu kot velike steklene površine. Panoramske stene sicer ponujajo udoben vstop v objekt, je pa razbitje takšnega stekla glasno in zlahka opozori okolico na neobičajno dogajanje. Pri preventivi se največ pozornosti posveča pritličnim oknom, ki so skrita za živo mejo ali terenom, saj je v takšnih pogojih možen vlom brez strahu, da bi vlomilca opazil naključni mimoidoči. Protivlomna stekla se ob razbitju ne sesujejo, saj to preprečujejo plasti stekla, zlepljene med seboj. Takšno lepljeno oziroma laminirano steklo se sicer zdrobi, a ga je zelo težko odstraniti iz okenskega okvirja. Z varnostno folijo lahko opremimo tudi obstoječa okna, na katera lepimo tanke folije v debelini med 100 in 300 mikroni. Tanjše nimajo protivlomne zaščite, temveč zgolj preprečujejo sesutje stekla ob morebitni nezgodi, debelejše pa onemogočajo tudi vztrajnejše vlamljanje z orodjem.

Preventivno obnašanje odvrne vlom

S protivlomnimi ukrepi se spremeni vzdušje v bivalnem okolju. Če smo se prej čutili izpostavljene, nam dajo občutek varnosti, ko smo zdoma, pa manj skrbi in neprijetnih presenečenj. Nekateri uporabniki precej občutijo večjo utesnjenost v objektih s protivlomnimi ukrepi, saj so vhodna vrata debelejša, okna so zaradi laminiranega stekla težja in manj svetla. Pri izbiri protivlomne zaščite zato razmišljajte smotrno in v skladu s potrebami, saj k varnemu domu na prvem mestu prispeva odgovorno preventivno obnašanje.