Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je na današnji seji, ki so jo izpeljali prek videokonference, največ pozornosti namenil dokončanju tekmovanj v nacionalnih prvenstvih ter ligi prvakov in ligi Evropa. Preučil je različne scenarije, glavni zaključek pa je, da imajo prednost domača tekmovanja. Vsa nacionalna prvenstva bodo skušali končati, če bodo to dovoljevale zdravstvene in ekonomske razmere v 55 državah.

Če ne bo nadaljevanja, Olimpija v kvalifikacije za ligo prvakov

Uefa vztraja, da domača tekmovanja končajo najpozneje do 3. avgusta, nacionalne zveze pa morajo koledar tekmovanja pripraviti najkasneje do 27. maja. Če tekmovanja ni možno končati po ligaškem sistemu, Uefa predlaga turnirski sistem ali končnico. Če v posameznih državah ne bodo mogli končati sezone, jo bodo sklenili predčasno. Predsednik Uefe Aleksander Čeferin s sodelavci že pripravlja načrt, kako določiti potnike v evropska tekmovanja v državah, kjer državnega prvenstva in pokalnega tekmovanja ne bi odigrali do konca. Če prvenstva ne bi končali, bi za določitev uporabili športno merilo. Prvi kriterij bi bila uvrstitev na lestvici ob prekinitvi tekmovanja. V Sloveniji trenutno vodi Olimpija pred Celjem, Aluminijem in Mariborom. Dokončno odločitev bodo sprejeli na naslednjem zasedanju izvršnega odbora Uefe. Sloveniji za sezono 2020/21 pripada eno mesto v kvalifikacijah za ligo prvakov in tri za ligo Evropa.

Razmere po posameznih državah so zelo različne. Nadaljevanja prvenstva na Nizozemskem ne bo, ker je država prepovedala nogometne tekme do 1. septembra. V Belgiji so želeli končati prvenstvo, a so naleteli na oster odziv Uefe. Kot trenutno kaže, bi prvenstvo lahko prvi nadaljevali v Nemčiji. Začeti želijo 9. maja, a še čakajo na zeleno luč vlade. V Sloveniji je načrt, da bi prvenstvo nadaljevali konec maja, a mora vlada najprej sprostiti ukrepe, da bodo nogometaši sploh lahko začeli skupaj trenirati. Slovenski klubi so v današnji izjavi za javnost zapisali, da si zaradi izrednih razmer želijo v slovenski ligi sistem tekmovanja 9 + 1, kar pomeni, da bi iz lige izpadla le zadnja ekipa na lestvici.

Finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Carigradu?

Za dokončanje evropskih tekmovanj sta dve možnosti. Po prvi bi ligo prvakov in ligo Evropa igrali vzporedno s tekmami v državnih prvenstvih. Po drugem, ki je bolj verjeten, bi se izločilni boji nadaljevali šele avgusta, ko bi končali ligaška tekmovanja. Finalna tekma lige Evropa naj bi bila 27. avgusta v Gdansku in lige prvakov 29. avgusta v Carigradu.

Ker so se klubi zaradi pandemije koronavirusa in prekinitve tekmovanj znašli v finančni stiski, je izvršni odbor Uefe odločil, da jim razdeli 70 milijonov evrov. To vsoto denarja bodo razdelili med 676 klubov, ki so dali igralce v reprezentance za kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 in ligo narodov med letoma 2018 in 2020. Najnižji znesek klubu bo 3200 evrov, najvišji pa 630.000 evrov. »To je pomembna finančna injekcija za klube, da bodo lažje preživeli krizo,« je poudaril Andrea Agnelli, predsednik Juventusa in združenja evropskih klubov (ECA).

Uefa je žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, preložila na leto 2022. O usodi evropskega prvenstva mladih reprezentanc do 21 let, ki bi moralo biti prihodnje leto v Sloveniji in na Madžarskem, bo izvršni odbor odločal na seji 27. maja.