Od uvedbe prepovedi zbiranja več kot 50 ljudi sredi marca so muzeji po vsej Rusiji postopoma zaprli svoja vrata za javnost. Kot je prek video konference v torek povedal Piotrovski, se ob izgubi zdaj dogovarjajo z vlado v upanju, da jim bo namenila finančno pomoč. »Država mora zagotoviti preživetje kulture,« je poudaril.

Muzej Ermitaž je sicer leta 2018 zaslužil 2,5 milijarde rubljev (32 milijonov dolarjev). Kot je še povedal Piotrovski, bodo po sprostitvi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa potrebovali še približno mesec dni, da bodo pripravljeni na ponovno odprtje muzeja.

Zgodovina muzeja Ermitaž sega v čas ruske carice Katarine Velike, ki je dala leta 1754 poleg paviljona Ermitaž zgraditi veličasten Zimski dvorec. Leta 1764 je v njem uredila prostore za nekatere izmed svojih galerijskih zbirk. V 19. stoletju je dal car Nikolaj I. zgraditi Novi Ermitaž, v katerega je preselil vsa umetniška dela, leta 1852 ga je odprl za javnost.

Danes v muzeju hranijo več kot tri milijone umetniških del in predmetov svetovne kulturne dediščine, letno v njem naštejejo okoli pet milijonov obiskovalcev.

Po zaprtju muzeja zaradi pandemije koronavirusa so pripravili virtualna vodenja, ki so po pisanju AFP zelo priljubljena.

Piotrovski je tudi povedal, da muzejsko osebje še naprej hrani znamenite mačke, ki živijo v muzeju. Mačke v Ermitažu živijo že od leta 1745, ko jih je dala tja naseliti Katarina Velika, da bi lovile miši in podgane. Danes so zelo priljubljene pri turistih, iskane so tudi razglednice in drugi spominki z mačkami, ki jih ponujajo v muzejski trgovini.