Na kliniki sicer navajajo, da raziskav, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo pri covidu-19, zaenkrat še ni.

Na pediatrični kliniki med drugim priporočajo skrben nadzor vseh bolnikov, ki prejemajo zaviralce angiotenzinske konvertaze. Po nekaterih poročilih bi lahko bili namreč odrasli bolniki s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo ali boleznimi srca, ki prejemajo omenjene zaviralce, bolj podvrženi težjemu poteku okuženosti s covidom-19, so zapisali.

Za otroke na redni terapiji z biološkimi zdravili svetujejo, naj v času epidemije koronavirusa nadaljujejo zdravljenje. V primeru visoke temperature in večjih težav z dihali pa naj se starši in skrbniki o nadaljevanju zdravljenja posvetujejo z zdravnikom, ki se glede na dosedanji potek in težo kronične bolezni odloči, kako nadaljevati terapijo.

Na pediatrični kliniki navajajo tudi seznam bolnikov med otroci, kjer bi lahko pri okužbi s koronavirusom prišlo do večjih zapletov kot sicer. Slednje velja za kronične pljučne bolnike, bolnike s težko primarno imunsko pomanjkljivostjo, otroke, ki prejemajo terapijo z visokimi odmerki kortikosteroidov, in otroke, ki prejemajo visoke odmerke konvencionalnih imunosupresivnih zdravil (npr. ciklofosfamid, takrolimus) ali večtirno imunosupresivno zdravljenje.

Ameriški strokovnjaki svarijo pred uporabo zdravila za malarijo proti novemu koronavirusu

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH) je izdal smernice, ki zdravnike svarijo pred uporabo zdravila za malarijo za zdravljenje koronavirusne bolezni 19, kar je priporočal predsednik ZDA Donald Trump. Po odmevni študiji o škodljivosti hidroksiklorokina je NIH zdravnikom odsvetoval uporabo v kombinaciji z antibiotikom azitromicin.

Ta kombinacija namreč lahko povzroča zaplete s srcem pri pacientih s covidom-19 oziroma upočasnjuje bitje srca in povečuje nevarnost srčnih kapi. Hidroksiklorokin in kombinacijo z antibiotiki so promovirali televizijski zdravniki, predsednik Trump in ameriška televizija Fox News kot ustrezno sredstvo proti novemu koronavirusu.

NIH glede hidroksiklorokina samega nima dovolj podatkov, da bi njegovo samostojno uporabo odsvetoval ali priporočil. Študija okuženih z novim koronavirusom v veteranskih bolnišnicah ZDA je ugotovila, da je bila smrtnost pri pacientih, ki so jemali hidroksiklorokin večja kot pri drugih, ki so jih zdravili brez njega.

Trump je v torek dejal, da za novo študijo še ni slišal. »Očitno je bilo nekaj zelo dobrih poročil in morda to ni tako dobro poročilo. Ampak bomo pogledali. Vedno sem pripravljen pogledati,« je dejal Trump, ki je od 19. marca najmanj 46-krat govoril o pozitivnih učinkih hidroksiklorokina, njegovo sporočilo pa so krepili voditelji televizije Fox News.

Televizija Fox News je imela po objavi študije v studiu televizijskega zdravnika Mehmeta Oza, ki je zadnje tedne večkrat promoviral sredstvo proti malariji. V sredo je dejal, da je treba biti potrpežljiv in dodal, da ne vedo veliko.

»Na srečo se zdravilo lahko predpiše le na recept,« je še dejal. Doktor Oz sedaj svetuje, da bi bilo pametno počakati na klinične teste, ki se izvajajo po ZDA, kar je od vsega začetka na novinarskih konferencah s Trumpom ob strani svetoval direktor NIH Anthony Fauci.