»Ne živimo v zaključni fazi pandemije, ampak v začetni. S tem virusom bomo morali še dolgo živeti,« je povedala Merklova. Dodala je, da se zaveda, da tega nihče ne sliši rad, ampak je to resnica, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poudarila je, da pandemija omejuje ravno eksistencialne pravice in potrebe ljudi. Takšne razmere so sprejemljive samo, če so razlogi za omejitve transparentni in prepričljivi in če kritika ni samo dovoljena, ampak tudi slišana, je še dejala.

Na Hrvaškem bodo do sredine maja odprli vrtce, šole, trgovine, obrti in javni prevoz

Na Hrvaškem bodo v okviru prvega vala rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 27. aprila omogočili ponoven zagon vrste podjetij in ustanov, je danes na seji vlade napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kmalu bodo odprli vrtce, šole, trgovine in obrti, obudili bodo tudi javni prevoz.

V Italiji dnevno število ozdravljenih prvič preseglo število novih okužb

V Italiji je v zadnjem dnevu število ozdravljenih prvič od začetka epidemije novega koronavirusa preseglo število novih primerov okužbe. Po podatkih italijanskih oblasti je ozdravelo 3033 ljudi, zabeležili pa so 2646 novih okužb. Še naprej pada število trenutno okuženih z novim koronavirusom in število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi.

Poleti bodo v Italiji predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so danes sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V Lombardiji so danes zagnali raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa.

V Italiji bodo kmalu spet dovoljeni pogrebi, je danes napovedala notranja ministrica Luciana Lamorgese. To se bo zgodilo 4. maja, ko namerava italijanska vlada začeti rahljati ukrepe proti epidemiji koronavirusa.

V Franciji bodo o vrnitvi otrok v šole odločali starši

Francoskim otrokom se ne bo treba vrniti v šole, če se bodo tako odločili njihovi starši, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Francoske oblasti sicer upajo, da se bodo šole znova začele odpirati 11. maja.

Na Švedskem več kot 2000 smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev covida-19 na Švedskem je preseglo 2000. Vse skupaj je za to boleznijo umrlo 2021 ljudi, potrdili pa so 16.755 okužb z novim koronavirusom. Po izračunih švedske agencije za javno zdravje naj bi epidemija vrhunec v Stockholmu dosegla že 8. aprila.

Madžarska omejitve gibanja zaradi covida-19 podaljšala do 3. maja

Madžarska je omejitve gibanja, ki so namenjene zajezitvi novega koronavirusa, podaljšala do 3. maja, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas je dodal, da je za opuščanje določenih ukrepov, kot so to že storile nekatere druge države, še prezgodaj.

BiH namerava v domovino deportirati 10.000 migrantov

Bosna in Hercegovina namerava deportirati 10.000 migrantov, ki so v državi, so napovedale tamkajšnje oblasti. Služba, pristojna za tujce, že pripravlja seznam teh migrantov.

Začeli so popisovati vse tiste, ki se želijo prostovoljno vrniti tja, od koder so prišli. Gre predvsem za državljane Pakistana, Alžirije in Maroka, saj jih je v sprejemnih centrih največ. Ujić je poudaril, da gre za kompleksen proces, saj številni ne želijo sodelovati.

Slabo je tudi sodelovanje z veleposlaništvi teh držav, pri katerih so želeli pridobiti potrditev identitete migrantov, je po poročanju Dnevnega avaza še povedal Ujić.

Skopje skrajšalo policijsko uro, v javnih prostorih obvezne maske

Makedonska vlada se je v sredo odločila za omilitev omejitev gibanja na javnih krajih in obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. V zadnjih dneh so se namreč razmere glede pandemije v Severni Makedoniji umirile. Do srede popoldne se je v državi z novim koronavirusom okužilo 1259 ljudi, umrlo jih je 56.

Vlada je skrajšala policijsko uro. Od danes se bo ta ob delovnikih začela ob 19. uri namesto ob 16. in trajala do 5. ure zjutraj. Ob koncih tedna po novem velja od sobote od 15. ure do ponedeljka do 5. ure. Poleg tega so podaljšali čas, ko dom lahko zapustijo starejši od 67 let in mlajši od 18 let.

Trump sedaj proti prehitremu odpiranju zveznih držav ZDA

Trump je na novinarski konferenci v sredo dejal, da se »močno« ne strinja z odločitvijo guvernerja Briana Kempa, ki namerava od petka naprej med drugim dovoliti obratovanje telovadnic, frizerskih salonov in salonov za tetoviranje. Trump je dejal, da je to v nasprotju s smernicami za odpiranje državnih ekonomij, ki jih je njegova vlada izdala prejšnji teden.

Kitajska bo WHO namenila dodatnih 30 milijonov dolarjev

Kitajska je danes sporočila, da bo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) namenila dodatnih 30 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 ter za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Covid-19 v Španiji zahteval že več kot 22.000 življenj

V Španiji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 440 ljudi, skupno pa je ta bolezen zahtevala že 22.157 življenj. Kot je še sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, so doslej potrdili 213.000 okužb z novim koronavirusom.