Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je na sredini seji seznanil z letnim poročilom in poslovanjem največje slovenske bolnišnice. Ta je lani ustvarila 556 milijonov evrov prihodkov, skoraj 30 milijonov evrov več kot v letu 2018, ko so ustvarili 527 milijonov evrov prihodkov. UKC Ljubljana je kljub temu poslovno leto 2019 zaključil z izgubo v višini 11,8 milijona evrov.

Kot so izpostavili v UKC Ljubljana, je vodstvo s sanacijskimi ukrepi uspelo prepoloviti izgubo iz leta 2018, ki je znašala 22,4 milijona evrov.

Enak trend se je nadaljeval tudi v prvih dveh mesecih letošnjega leta, ko je UKC Ljubljana beležil za dobrih 400.000 evrov presežka odhodkov nad prihodki. Če bi se letošnje leto nadaljevalo v takem trendu, bi UKC Ljubljana ob koncu letošnjega leta imel »le« še tri milijone evrov izgube.

A je izbruh epidemije novega koronavirusa te projekcije postavil v negotovost, poslovanje pa dodatno hromijo obresti zaradi zamud pri poplačilu zapadlih obveznosti iz preteklosti, opozarjajo v UKC Ljubljana. Lani so jih obresti stale skoraj milijon evrov.

Opozarjajo tudi na nujnost novih investicij, brez katerih se bodo v bodoče izjemno težko spopadali z razmerami, ki jih je dodatno zaostrila epidemija covida-19. Po dolgih letih želja in različnih predlogov rešitev je v pripravi dokumentacija za dograditev infekcijske klinike in prenovo obstoječega dela klinike. Kot so navedli v UKC Ljubljana, se bodo tako v bodoče lažje soočili z razmerami, kot so današnje.

Svet zavoda je sicer danes izrekel pohvale vsem zaposlenim za izjemno uspešno in požrtvovalno delo v času epidemije, pa tudi njihovim družinskim članom "za razumevanje in potrpežljivost v teh časih, ki se težko primerljivi z vsem, kar je večina do danes doživela", so v UKC Ljubljana povzeli izjavo predsednika sveta Jožeta Golobiča.