»Ali ste kdaj iz kakšnega romana iztrgali kakšno stran, prečrtali kakšen stavek? Če ste to storili, ste imeli prav. Ni se treba strinjati z vsem, kar piše v knjigi. S tem groznim dejanjem ste samo dokazali, da imate odnos do sveta, ki mu pripadate. In tudi odnos do sveta nekoga drugega – avtorja. Še enkrat poglejte knjigo, ki ste jo malo popravili, poglejte okoli sebe in prisluhnite. Tišina je dobrodošla, da si rečete knjiga je kontravirus,« je v poslanici ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic med drugim zapisal predsednik Društva slovenskih pisateljevDušan Merc.

Vsak s svojega kavča

V aprilskih dneh so se bralci običajno odpravljali na druženje z avtorji, založniki, kritiki in prevajalci na knjižni sejem ob Slovenskih dnevih knjige, a ta dogodek društva pisateljev bo letos – po sili razmer v virtualni obleki – zaživel šele v maju. Do takrat se lahko v copatih in pižami udeležijo Sejma s kavča. Javna agencija za knjigo (JAK) in ljubljanska pisarna Unescovega mesta literature namreč vabita na spletni knjižni sejem, dostopen na www.mestoliterature.si. Od danes do nedelje se založbe tam predstavljajo z virtualno stojnico, skratka z video pozdravom, katalogom knjižnih izdaj s sejemskimi popusti ter povezavo do spletne knjigarne.

Ponudbo bodo začinili tudi spletni literarni pogovori – danes bo Andrej Brvar predstavil svojo novo pesniško zbirko Fusnote, Tadej Golob vabi v družbo detektiva Tarasa Birse v Dolino rož, filozofa Peter Klepec in Alenka Zupančič se bosta pogovarjala o »gospostvu danes«, Društvo slovenskih literarnih kritikov pa pripravlja debato z nominiranci za nagrado kritiško sito…

»Vsi, ki delamo s knjigami, se zavedamo, da knjige do bralcev ne prihajajo po tonah v zabojnikih, ampak ena po eno, zato je v teh dneh pomembna vztrajnost skozi majhne korake. V dneh, ko se sprašujemo, kakšna bo podoba sveta potem, odpirajmo knjige,« spomni Valentina Smej Novak iz založbe Vida. Tudi mariborski Slovenski dnevi knjig so se že preselili na splet. Obiskati jih je mogoče na spletni strani Mladinskega kulturnega centra Maribor.