Potem ko so nekateri prejšnji teden stali v vrsti, da so odložili odpadke v zbirnem centru, ali pa minuli ponedeljek zjutraj, ko so čakali na tehnični pregled ali menjavo pnevmatik, so se nekateri v torek v kolono postavili še za hamburger. V sklopu sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se namreč restavracije, ki sicer še vedno ostajajo zaprte za goste, zdaj lahko organizirajo tako, da odprejo točke za prevzem hrane. Stranke lahko hrano prevzamejo na okencu in jo odnesejo domov. Tako zdaj spet obratujejo tudi tako imenovane drive-in točke ponudnika hitre prehrane McDonald's, kjer lahko obiskovalci hrano naročajo kar iz avtomobila. Svoje poslovalnice bodo odpirali postopoma, med prvimi pa so ponovno zagnali šišenski McDrive.

Gneča od kosila dalje

Da je bila želja po njihovih hamburgerjih in ocvrtem krompirčku velika, je razkril pogled na Celovško cesto, kjer se je že prvi dan obratovanja pred tamkajšnjim McDonald'som vila dolga kolona vozil. Čakajoči avtomobili so segali skoraj do križišča z Litostrojsko in Šišensko cesto. »Velika gneča je bila od kosila pa vse do zaprtja,« je v imenu McDonald'sa sporočila Vanda Magdič. Večji obisk so sicer pričakovali in se nanj tudi pripravili, saj so jim stranke prek družbenih omrežij ves čas sporočale, da komaj čakajo na odprtje restavracij. Kljub gneči so tako lahko postregli vse, ki so se v Šiški postavili v kolono. »Čeprav nas je obiskalo veliko gostov, to še vedno ni primerljivo z obiskom in poslovanjem, ko restavracije normalno poslujejo,« so pojasnili v podjetju in dodali, da je bilo daljše čakanje predvsem posledica varnostnih in higienskih ukrepov, ki jih pri delu upoštevajo in zaradi katerih je njihovo poslovanje prilagojeno. Omogočili so tudi brezstično naročilo in plačilo ter brezstični prevzem hrane.

Ker bodo postopoma odpirali več točk McDrive, pričakujejo, da bo tudi gneča v prihodnjih dneh manjša, bo pa zaradi varnostnih ukrepov čas postrežbe še vedno nekoliko daljši. Prav s postopnim odpiranjem točk za prevzem hrane bodo v McDonald'su zagotovili, da bo strankam ves čas na voljo vsa ponudba. Podjetje je namreč ob zaprtju svojih restavracij – te so v sklopu ukrepov za zajezitev epidemije vrata zaprle 15. marca – izpraznilo skladišča in vse sveže surovine, pripravljene za nemoteno delovanje restavracij, podarilo različnim slovenskim dobrodelnim organizacijam.

Izjeme tudi sladoled,burek in kebab

Spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov so začele veljati v ponedeljek. Spremenjeni odlok dovoljuje »osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki«. Kot so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med izjeme sodi tudi prevzem hrane in pijače, ki se prevzame skozi prevzemno okno, torej izven lokala, medtem ko sta strežba jedi in pijač ter nastanitev gostov kot del gostinske dejavnosti še vedno prepovedani. Tako lahko vrata spet odprejo tudi kioski s sladoledom, lokali s hitro prehrano, kot sta burek in kebab, skozi prodajno okno lahko gostinci ponudijo tudi kavo, pojasnjujejo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter opozarjajo, da morajo ob tem ponudniki upoštevati vsa navodila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ob sprehodu skozi Staro Ljubljano se zdi, da so ponudniki hitre prehrane pohiteli nekoliko bolj kot denimo sladoledarji. Ljubljančani se lahko med drugim spet ustavijo na Bavarskem dvoru in si tam privoščijo burek Olimpija, odprto je tudi okence Super pšanca na Trubarjevi cesti. Svoja lokala v Nazorjevi ulici in na Viču je odprl Hood Burger, dostavi so osebni prevzem dodali tudi pri Lars&Sven Burgers. Medtem lahko Mariborčani že srkajo tudi sveže skuhano kavo. V kavarni Nana na Glavnem trgu so postavili pult, pri katerem lahko stranke naročijo ali prej pokličejo na telefonsko številko ter prevzamejo pijačo in prigrizke.