»Vem, da si to storil iz strahu. A lahko bi umrl, moj frend. Vem, da to ni bil tvoj namen,« se je danes na vprašanje obtoženega Davida Batiča, ali misli, da ga je novembra predlani res hotel ubiti, odzval Evris R., ki je bil takrat dvakrat zaboden. Njegovo pričanje je voda na mlin obtoženega, saj je višje sodišče ob razveljavitvi prve, pet let in pol dolge zaporne kazni odredilo, naj se razčisti, ali je bilo dejanje naklepno in kako hude so bile poškodbe napadenega.


Tožilka Katjuša Čeferin vztraja pri obtožnici za poskus uboja in zahteva enako dolžino kazni za Kamničana, s čimer se njegov zagovornik Milan Vajda ne strinja, češ da dokazov za to ni. Sodišče prosi, naj spremeni kvalifikacijo kaznivega dejanja v povzročitev lažje telesne poškodbe, Batiču pa izreče kazen eno leto, šest mesecev in dva tedna zapora, torej čas, ki ga je že preživel v priporu. Sodnica Vesna Podjed bo odločitev razglasila pojutrišnjem.

Oškodovanec bi moral priti že na prejšnjo obravnavo, a ni dvigoval sodne pošte, zdi se, da se je želel izogniti ponovnemu obisku sodišča. »Ni mi point, da greš noter (v zapor, op. p.), razmišljal sem celo, da me sem sploh ne bi bilo,« je oškodovanec razkril danes in znova opisal napad tistega novembrskega dne. S prijateljem, ki mu je bil obtoženi dolžan denar, sta se odpeljala na srečanje z njim. »Batič je bil čisto zadrogiran, ne vem, kaj je vzel,« je pripovedoval o prvem stiku, mladeniča sta se sicer (na videz) poznala že od prej. Najprej je ostal v avtu, izstopil pa, da bi pomiril situacijo med drugima dvema. Takrat je obtoženi pristopil do njega. »Nič kriv, nič dolžen sem dvakrat dobil nož,« je bil jasen. Zanikal je Batičeve navedbe, da je bil napad z nožem zgolj samoobramba, saj da ga je dvojica prva napadla in ga zbrcala. Prijatelj mu je vsemu krvavemu pomagal v avto, oddrvela sta do kliničnega centra. »Če ne bi bilo njega, mene danes mogoče sploh ne bi bilo tu,« je dodal oškodovanec. Za preživeti strah ter trajne fizične in psihične posledice je danes vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 21.000 evrov.

Obtoženi vztraja pri samoobrambi

Tožilka Čeferinova je prepričana, da mora obtoženi v zapor. Evris je po njenem znova potrdil, da je šlo za neizzvan napad in ne samoobrambo. »Na kraj je obtoženi prišel oborožen z nožem in solzivcem, ki ju je kupil nekaj dni prej, ter ga brez povoda zabodel v predele z vitalnimi organi, kar je potrdil sodni izvedenec. Impulzivnost in nasilna reakcija sta privedla do napada z namenom odvzeti življenje. Bilo je zgolj srečno naključje, da ni prišlo do smrti,« je tožilka v zaključnem govoru utemeljila svoj predlog kazni.

Batičev zagovornik pa vztraja, da v prvi vrsti ni pravilne kvalifikacije kaznivega dejanja. »Gre za majhen nožiček, nič velikega, dogodek se je zgodil na prostem, hipno in nepričakovano, v avtu je bila celo Batičeva mama. Šlo je za povzročitev lahke telesne poškodbe. Oškodovanec je imel le začasno okvarjeno zdravje, hitro je okreval, velikih posledic danes nima,« je našteval odvetnik Vajda in sodišču predlagal, naj njegovo stranko kaznuje s časom, že preživetim v zaporu.

»Obžalujem vse, nikoli si ne bi uničil življenja zaradi nesmiselnega prepira. Napadla sta me, bila sta dva, jaz pa eden, branil sem se. Nikogar nisem imel namena poškodovati, kaj šele ubiti,« je na koncu sodnico Vesno Podjed nagovoril še obtoženi. Kako bo odločila, bo znano pojutrišnjem.