»Nekateri naši člani, zlasti verige restavracij s hitro prehrano, so začeli poslovati skladno z vladnim odlokom,« je za STA danes povedal predsednik gostinske zbornice Fedja Pobegajlo.

Tako so že v torek zaokrožili posnetki dolge vrste čakajočih vozil pred restavracijami verige s hitro prehrano McDonald's, ki je na ta dan za osebni prevzem (take away) odprla dve restavraciji v Ljubljani in eno v Mariboru. V četrtek bodo ponudbo vzpostavili še v Celju in v drugi mariborski restavraciji, konec tedna pa postopoma sledi še odpiranje preostalih.

»Velik obisk nas ni presenetil, saj nam ves čas zaprtja gostje preko naših socialnih omrežij sporočajo, da nas zelo pogrešajo,« so za STA povedali v McDonaldsu. So pa vrnitve strank zelo veseli, so poudarili.

»Zaradi strogih varnostnih in higienskih ukrepov ter prilagojenega poslovanja je čas postrežbe nekoliko daljši, zato se našim gostom zahvaljujemo za potrpežljivost in razumevanje,« so dodali ob tem. Po njihovih navedbah so tako v Ljubljani kot v Mariboru ves čas zaprtja ponujali tudi brezstično naročilo z dostavo hrane na dom, kar ostaja vse do ponovnega odprtja restavracij v veljavi.

Prodaja sladoleda se ne splača

Večina drugih restavracij zaenkrat ostaja zaprtih, tudi denimo ponudnikov sladoleda, čeprav so za časnik Večer na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo izrecno poudarili, da se tudi ta prodaja v skladu z odlokom lahko opravlja.

V verigi kavarn Cacao, ki je znana tudi po sladoledu, so tako danes za STA povedali, da se niso odločili za odprtje lokalov za osebni prevzem. »Menimo, da bi bili stroški v primerjavi s prodajo previsoki,« so pojasnili svojo odločitev. Zatrdili pa so, da so vrata svojih kavarn pripravljeni ponovno odpreti, takoj ko bo to dovoljeno.

So pa denimo prodajo sladoleda ponudili v ljubljanski slaščičarni Pri Žabarju. Kot so pojasnili na spletnem družbenem omrežju facebook, vsak dan pripravljajo predpakirane tortice in predpakiran sladoled, in sicer v dveh različnih količinskih pakiranjih. Sladoleda po kepicah ne prodajajo, za s seboj pa gostom pripravijo tudi kavo.

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije se je ta teden zavzela za to, da bi po vzoru Avstrije tudi slovenski gostinci lahko začeli delati že 15. maja.

Župani mestnih občin pa so se zavzeli za pripravo smernic, ki bi gostincem omogočila odprtje gostinskih teras.

»Vsi ponudniki si želijo čim prejšnjega normalnega poslovanja gostinskih lokalov, seveda z upoštevanjem in izvajanjem zaščitnih ukrepov,« je poudaril Pobegajlo. Obratovanja si želijo takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za varno delo.

Na gospodarskem ministrstvu sicer izpostavljajo, da zadrževanje ali posedanje ob gostinskih lokalih še naprej ni dovoljeno.