Po vsej državi podpovprečne padavine, meteorološko gledano nastopila suša

Ljubljana, 22. aprila - Po celotni državi so bile letos doslej količine padavin podpovprečne. Površinski sloj tal je presušen večinoma povsod po Sloveniji. "Meteorološko gledano že lahko govorimo o suši," je za STA dejala agrometeorologinja Andreja Sušnik. Trenutno so najbolj na udaru travinje, posledice suše pa bodo vidne tudi na ostalih kulturah, ki niso namakane.

Vzrokov za presušen površinski sloj tal je več. Poleg pomanjkanja padavin so to še obdobne nadpovprečne temperature in pogost veter.

Zadnje večje količine padavin so padle decembra lani, ko je bila količina padavin povsod po državi nekoliko nad povprečjem. Nato je sledilo sušno obdobje, vstop v pomlad je bil izredno suh. Tista krajša obdobja, ko je dež padal, niso zapolnile "talnega lončka", je razmere opisala vodja oddelka za agrometeorologijo na Agenciji RS za okolje Andreja Sušnik.

Padavin je bilo od začetka letošnjega leta povsod po Sloveniji manj kot običajno. Najslabše stanje je na obalnem območju in v jugovzhodni Sloveniji, kjer je do 12. aprila letos padla samo ena tretjina običajne količine padavin.

Na severovzhodu države, območju Celja in delu Koroške je padlo od 40 do 50 odstotkov običajnih količin padavin, nekoliko boljše od tega je bilo v osrednji Sloveniji, na Notranjskem in na severozahodu države, kjer je bilo tudi nekoliko hladneje, kar pomeni manjše izhlapevanje.

Vsa vegetacija nujno potrebuje vodo, se pa pomanjkanje padavin trenutno najbolj opazi pri travinju. Travna ruša je porjavela, ponekod so že vidne razpoke v talnem sloju. Pričakovati je okrnjeno rast trave in slabšo prvo košnjo, je povedala agrometeorologinja. Sicer pa vlago za normalni razvoj nujno potrebujejo tudi vsi spomladanski posevki na njivah, seme namreč v suhih tleh ne bo vzklilo. Vrtičkarji morajo zalivati posevke zgodnjih vrtnin.

Težave zaradi pomanjkanja padavin so tudi v trajnih nasadih, to je v vinogradih in sadovnjakih, ki jih je poleg tega letos že prizadela tudi pozeba v več valovih. Tudi gozd je izredno presušen.

Večje količine dežja ni na vidiku

"Večmesečni primanjkljaj padavin se odraža v vseh segmentih hidrološkega cikla in glede na obete, ki kažejo, da tudi v prihodnjih dneh ne bo konkretnega dežja, se bo stanje še poslabševalo," je dejala Sušnikova.

Vremenske napovedi trenutno kažejo za v prihodnje manjše poslabšanje vremena z možnostjo posameznih ploh, a kakšne večje količine dežja zaenkrat ni na vidiku. Med drugim so za soboto popoldne v notranjosti Slovenije napovedane krajevne plohe. Vodnatost večine rek je mala, povsod po državi upada tudi stanje podzemnih voda.

V Sloveniji je opazna sprememba "osebne izkaznice suše", je še izpostavila agrometeorologinja. Kot alpska dežela je imela v preteklosti spomladanske viške zaloge vode, ker se je topil sneg, tudi zime so bile hladne. Zdaj pa imamo zgodnjo pomlad, že zgodaj tudi višje temperature in če se vegetacijska sezona začne s pomanjkanjem padavin, nastopi spomladanska suša. "To smo imeli v zadnjih letih kar nekajkrat," je dejala Sušnikova. Podobno opažajo v celotnem alpskem prostoru.