- V torek devet novih okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 dve osebi umrli

- Kacin: Vlada je včeraj sprejela dopolnila prvega protikoronskega paketa, takoimenovani protikorona paket dva

- Lahkovnik: Predvidoma leta 2022 bo gospodarstvo tam, kjer je bilo pred pandemijo.

- Simič: Omiljeni so pogoji za subvencioniranje plač zaposlenih na čakanju, razširjen je nabor upravičencev

- Simič: Študentski dodatek se izplača tudi izrednim študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji in ne zgolj rednim.

- Lahovnik: Vlada predlaga zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra

- Petrovec: Med odvzetimi vzorci ni bilo nobenega okuženega, doslej smo testirali okoli 200 vzorcev. Odzvalo se je nekaj čez 1000 povabljenih.

- Sočan: Ne vemo, kako se bo obnašal novi koronavirus jeseni. Ne vemo, ali bo sledil jesenski val.

Spodaj si lahko ogledate posnetek izjave za medije.

V torek devet novih okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 dve novi smrti

V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, skupaj je potrjenih 1353 okužb, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj 79, so objavili na vladnih straneh. Skupno število hospitaliziranih se že teden dni zmanjšuje in je 82, 24 bolnikov je na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem.

V Sloveniji so doslej opravili 44.435 testov. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da so v torek opravili 1459 testov, kar ne vključuje 200 testov, ki so jih opravili v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19.

Med 1353 okuženimi sta 602 moška in 751 žensk. Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem covid-19 sledilniku. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes na zdravljenju 34 bolnikov s covidom-19, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik, še navaja covid-19 sledilnik.

Šircelj napovedal razvojni paket pomoči

Vlada je s pripravo drugega protikoronskega paketa po besedah finančnega ministra Andreja Širclja sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. "Tretji zakonodajni paket, ki ga bomo začeli pripravljati maja, bo razvojno usmerjen," je dejal.

Vlada je v torek v drugem protikoronskem paketu sprejela rešitve tako za likvidnostno pomoč gospodarstvu kot za pomoč državljanom. V sklopu prvega bo podjetjem omogočala poroštva za najem bančnih kreditov v višini do dveh milijard evrov, v sklopu drugega pa predlaga zvišanje povprečnine za občine s 589,11 na 623,96 evra, je na današnji novinarski konferenci povedal minister.

»Povečanje davkov ni predvideno«

Slovenija se je nedavno zadolžila, a v okviru načrtov, je spomnil. Ministrstvo za finance bo šlo v začetku maja v pripravo rebalansa proračuna, povečali se bodo odhodki, zaradi neizvedbe nekaterih projektov pa tudi prihodki, je menil minister. "Verjetno se bodo zaradi koronavirusa spremenile tudi nekatere prioritete," je napovedal in zatrdil, da povečanje kakšnih davkov ni predvideno.

Vlada bo po njegovih besedah maja začela oblikovati tudi razvojni protikoronski paket. "Pomembno je, da bo ciljno usmerjen na posamezna podjetja, dejavnosti in panoge, da bodo te začele delovati ali dodatno investirati, da se povečuje dodana vrednost ter s tem gospodarska aktivnost in normalizacija gospodarstva in življenja ljudi," je ponazoril.

»Slovenija se mora zanesti sama nase«

Kot je še poudaril, se mora Slovenija v teh razmerah "zanesti sama nase". V EU so sicer dogovorjeni številni ukrepi za protikrizno podporo, a kriteriji za koriščanje se še določajo. "Večina ukrepov na ravni EU še ni vzpostavljenih, temeljijo pa večinoma na posojilih in poroštvih, nekaj izjem je izključno pri zagotovitvi opreme za zdravstvene namene," je opozoril.

Skupna vrednost evropskega dogovora je 540 milijard evrov. "To zveni veliko, a skupaj predstavlja slabe štiri odstotke BDP, vemo pa, da finančni učinek prvega protikoronskega paketa v Sloveniji znaša dobrih šest odstotkov BDP. Slovenija torej za omilitev krize namenja več, kot je predvideno v EU," je dejal. Ob tem pa je izrazil upanje, da bo EU našla rešitve za skupno ukrepanje, ki bo zagnalo evropsko gospodarstvo.

Po navedbah vodje svetovalne skupine Mateja Lahovnika bo država pri posojilih mikro, majhnih in srednjih podjetij jamčila do višine 80 odstotkov glavnice, pri velikih podjetjih pa do 70 odstotkov glavnice. Višina je omejena na 10 odstotkov letnih prihodkov, dodatni pogoj je, da mora podjetje sodelovati v verižnem pobotu terjatev, je povedal na današnji novinarski konferenci.

Lahovnik: Ta sredstva bo nekoč treba vračati«

Glede prvega protikoronskega paketa je povedal, da so vanj vnesli nekatere dopolnitve. Ukrep za pomoč pri čakanju na delo bo veljal za tiste, ki jim je letni promet padel za 10 odstotkov ali več v primerjavi s predkriznim obdobjem. Poenostavljajo se nekateri izračuni, za tiste, ki so dejavnost začeli opravljati sredi lanskega leta, se bo štelo mesečno povprečje. Paket vključuje še mikro družbe za področju zavarovalništva.

Se je pa po njegovem treba zavedati, da fiskalni prostor ni neomejen, da gre za državno pomoč davkoplačevalcev gospodarstvu in da bo treba ta sredstva nekoč vračati. "Pomoč je namenjena podjetjem, ki so se v težavah znašla zaradi krize, ni pomoč kar tako oz. ni namenjena tistim, ki so bili v težavah že prej," je poudaril.

Napori so usmerjeni v poenostavitev birokratskih ovir, v pospešitev gradbenih projektov, ki se že izvajajo, saj je "polovica Slovenije že prekopana", je povzel Lahovnik. Treba pa bo razmisliti o ukrepih sofinanciranja krajšega delovnega časa po nemškem in avstrijskem zgledu. "Dokler se avtomobili ne bodo prodajali, se tudi v prekriznem obsegu ne bodo mogli proizvajati," je ponazoril. Za sofinanciranje krajšega delovnika so na voljo tudi sredstva na evropski ravni, je povedal.

Do danes v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa še brez pozitivnega vzorca

Med okoli 200 testiranimi vzorci v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji do danes še ni bilo pozitivnega preiskovanca, je sporočil predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o težavah, Petrovec pa vse vabljene poziva, da vabilo sprejmejo. Časa za to imajo do petka. Od 3000 povabljenih v raziskavo, ki se je začela v tem tednu, je vabilo do zdaj sprejelo 1084 oseb, odvzeli pa so 299 vzorcev, kažejo aktualni podatki spletne strani inštituta.

Kot je pojasnila predstojnica centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Maja Sočan, bi osebo s potrjeno okužbo epidemiolog poklical, se z njo pogovoril glede simptomov, kontaktov in možnosti kraja okužbe. Poudarila je, da mora vsaka okužena oseba v najmanj 14-dnevno izolacijo, lahko pa je tudi daljša glede na klinični potek bolezni. Epidemiolog bo za njegove domače, ki bi se lahko okužili, predlagal sedemdnevno karanteno, po koncu katere jim bodo odvzeli bris, nadaljnji ukrepi bodo odvisni od rezultata testiranja.

O možnosti drugega vala epidemije in njenega poteka pa je po besedah Sočanove težko govoriti: "Zelo bi bili veseli steklene krogle, v katero bi pogledali in vedeli vse." Ostali koronavirusi, ki so prisotni že dlje časa, se pojavljajo prek celega leta, nekoliko manj poleti, kako pa se bo obnašal ta novi koronavirus, pa bomo po njenih besedah šele videli.

A kot je poudarila, smo si za morebitni jesenski val nabrali izkušnje, s katerimi bodo podkrepljeni ukrepi. Po njenih oceni bodo zato najbrž bodo bolj fokusirani in bodo mogoče manj posegali v naša življenja.