»Časovnica je zelo optimistična, ampak ni čisto za lase privlečena,« je dejal tiskovni predstavnik Swissmedica Lukas Jaggi.

Zaradi nujnosti razvoja cepiva v pandemiji novega koronavirusa razmišljajo, da bi postopke, ki so trajali mesece, skrajšali na tedne. Če bo izpolnil vse pogoje, bi lahko do konca leta odločili o cepivu.

Prvi del kliničnih testiranj bodo predvidoma začeli julija. Takrat bodo na manjšem številu ljudi testirali varnost snovi, je pojasnil Bachmann z bernske univerzitetne klinike.

Šele rezultati vseh treh faz testiranj bodo podali odgovor, ali je cepivo učinkovito in če je varno.

V Nemčiji odobrili prvo klinično testiranje cepiva

Nemški inštitut Paul Ehrlich je danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19. V testiranje bodo vključili okoli 200 zdravih odraslih.

Zvezni inštitut za cepiva in biomedicinska zdravila Paul Ehrlich je sporočil, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer.

Po navedbah inštituta bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let. V drugi fazi pa bodo cepivo testirali na okoli 500 ljudeh, ki sodijo v rizične skupine. To so starejši od 55 let, ki imajo delno tudi druge bolezni.

Cepivo je osnovano na informacijski RNK. Telesne celice absorbirajo informacijski RNK in oblikujejo antigene. Telo pa nato proizvede protitelesa za ta antigen. V okviru testiranj bodo preučevali, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2.

V Iranu ob 94 novih smrtnih žrtvah covida-19 poročajo o izboljšanju razmer

V Iranu je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 94 ljudi, skupno 5391. Z iranskega ministrstva za zdravje so sporočili, da se razmere izboljšujejo, saj beležijo padec novih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik ministrstva za zdravje Kjanuš Džahanpur je še sporočil, da so v zadnjem dnevu potrdili 1194 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število potrjenih okuženih naraslo na 85.996.

»Trend postopnega upadanja števila okužb vztraja,« je dejal Džahanpur.

Na turistični križarki pred Japonsko s koronavirusom okuženih 34 članov posadke

Na italijanski ladji za križarjenje, ki je zasidrana na jugozahodu Japonske, kjer je na popravilu, so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 34 članih posadke, so danes sporočile lokalne oblasti. Vseh 34 potrjenih ima blažje simptome

V Turčiji skoraj 3500 zdravstvenih delavcev okuženih s koronavirusom

V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, so danes sporočili iz turške zdravniške zveze (TTB). Med temi okuženimi je 1307 zdravnikov, umrlo jih je 14.