Danijel Krivec (SDS) je v razpravi spomnil, da pet od 11 članov nadzornega sveta RTVS imenuje DZ, peterica pa mora odražati politična razmerja v DZ, kar pa po njegovih besedah z oblikovanjem nove vlade ne drži več. Ocenil je, da je zato predlog za razrešitev dveh nadzornikov v skladu z zakonom o RTVS. Dodal je, da se SDS strinja s tem, da bi bil eden od dveh novih nadzornikov predstavnik opozicije. Krivec je dejal, da razrešitev nadzornikov pred koncem mandata in imenovanje novih ne pomeni posega v avtonomijo javnega zavoda RTVS, "saj člani nadzornega sveta niso nosilci avtonomije medija, temveč je njen nosilec nadzorni organ kot tak". Po njegovih besedah pri tem ne gre za programsko avtonomijo, temveč zgolj za finančni in upravni nadzor, za katerega je posredno odgovoren ustanovitelj.

Franc Jurša (DeSUS) je pritrdil Krivčevi utemeljitvi. Kot je dejal, bi bilo prav, da ima tudi SDS kot največja parlamentarna stranka enega predstavnika v nadzornem svetu RTVS. Da zdajšnja peterica nadzornikov, ki jih je imenoval DZ, ni uravnotežena z novimi političnimi razmerji v DZ, je opozoril tudi Jožef Horvat (NSi). Izrazito kritični do predloga razrešitve dveh nadzornikov pa so bili v LMŠ, SD, Levici in SAB.

Maša Kociper (SAB) je opozorila, da bi predčasna razrešitev dveh nadzornikov kršila zakon o RTVS. Po njenih besedah namreč 26. člen tega zakona omogoča razrešitev nadzornika pred iztekom štiriletnega mandata le v primeru, da nadzornik ne izpolnjuje več zahtevanih pogojev, na primer zaradi nezdružljivosti funkcij, ali pa v primeru, da nadzornik odstopi. Enakega mnenja sta bila tudi Luka Mesec (Levica) in Brane Golubović (LMŠ). Po besedah slednjega ima aktualna koalicija že zdaj večino v nadzornem svetu RTVS. Ocenil je, da za razrešitev dveh nadzornikov ni niti zakonskega niti političnega razloga. Nezadovoljstvo je bilo slišati tudi iz vrst SD. Po besedah Matjaža Hana želi SDS vzpostaviti popoln nadzor nad RTVS.

V LMŠ, SD, Levici in SAB so spomnili, da je vlada pred dnevi predčasno razrešila tri nadzornike RTVS in imenovala tri nove: Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala. Sicer vlada v nadzorni svet javne radiotelevizije imenuje štiri od 11 članov. Tokrat pa SDS predlaga razrešitev nadzornikov Danila Tomšiča in Boruta Žagarja. Odločitev o predlogu SDS za razrešitev dveh nadzornikov bo mandatno-volilna komisija (MVK) sprejela na eni od naslednjih sej. Z osmimi glasovi za in sedmimi proti je namreč izglasovala sklep, s katerim je za mnenje o predlogu zaprosila zakonodajno-pravno službo DZ.

Spremembe se obetajo tudi v programskem svetu RTVS, saj bo 16. maja osmim svetnikom, ki prihajajo iz vrst civilne družbe, potekel mandat. Parlamentarna MVK je zato po dveh krogih glasovanja DZ predlagala, naj imenuje novih sedem svetnikov: Alojza Bogataja, Nastio Flegar, Alenko Gotar, Roka Hodeja, Slavka Kmetiča, Janeza Štuheca in Andreja Prebila. Člani MVK so se odločali med 60 kandidati za programskega svetnika. Ker so zadostno podporo namenili le omenjeni sedmerici, bo MVK znova objavila razpis, tokrat le za enega svetnika.

Na seji MVK so se poslanci tudi seznanili s tem, da je Francu Brezniku 17. aprila prenehala funkcija državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in je od 18. aprila znova poslanec SDS. S tem je poslanske klopi zapustila Nuša Ferenčič, ki je bila nadomestna poslanka v času Breznikovega službovanja na ministrstvu. Breznik je odstopil s funkcije državnega sekretarja, ker je v začetku aprila s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Notranji minister Aleš Hojs je njegov odstop sprejel. Poslanec Levice Mesec je ocenil, da bi se moral Breznik zaradi tega dejanja odreči tudi poslanskemu mandatu.

Sicer je MVK danes DZ tudi predlagala, naj za vrhovnega sodnika izvoli Mateja Čujoviča.