Avstrijski »mladinec«, kancler Sebastian Kurz, ki je hotel v cesarski maniri v diplomatskem zakulisju neuradno restavrirati Avstro-Ogrsko, je dobil največjo prazno košarico prav v Budimpešti, kjer se Višegrajska skupina poraja pod perfektno prikrito dirigentsko palico iz Moskve, tako zvito, da celo Poljaki debelo gledajo in kimajo, piše Aleksander Lucu v novi številki Nedeljskega dnevnika. Višegrajci so pravzaprav bivši Varšavski pakt, z nekaterimi od razpadle Sovjetske zveze odcepljenimi državicami, vključno z veliko Ukrajino. Vsi so za! Od poljskega Jaroslawa Kaczynskega in madžarskega Viktorja Orbana do Janeza Janše in Slovaške (kjer so najbolj pohiteli v demokracijo z ubijanjem novinarjev), pa vse do srbskega Aleksandra Vučića, ki naj bi prevzel vlogo vodilnega ljubljenca Moskve in za nagrado dobil nazaj Kosovo (kaj pa je Kosovo proti Krimu?!). Malim višegrajskim putinom tako ne bo več treba hoditi na zagovore v Bruselj!

Takole je Vaclav Havel napovedal posttotalitarno oblast: vladali bodo s korupcijo in lažjo, oblast birokracije bodo poimenovali volja ljudstva. Zapiranje informacij bodo poimenovali odpiranje informacij. Z diktatorsko manipulacijo bodo oznanili, da so represivni organi v službi ljudstva. Politične obsodbe bodo upravičevali z zaščito zakonov. Pomanjkanje svobode bodo oznanjali za najvišjo možno obliko svobode, volilne farse pa za vrhunec demokracije. Ponarejala se bo preteklost, sedanjost in prihodnost (medklic: že izvrstno deluje!), ponarejale se bodo statistike. Pretvarjalo se bo, da človekove pravice niso bile kratene v nobenem primeru. Pretvarjali se bodo, da se sploh ne pretvarjajo.

Natanko po načelu zadnjega stavka je na bizarnem zasedanju dveh parlamentarnih odborov (kulturnega Violete Tomić in zunanjepolitičnega Matjaža Nemca) komaj popečen zunanji minister dr. Anže Logar prebral svojo lastnoročno podpisano depešo s pretvarjanji, da vlada v Sloveniji zagotavlja vse človekove pravice in popolno svobodo medijev. Kimala sta mu le dva – televizijski voditelj tretjega programa Televizije Slovenija Igor Pirkovič, ki je v res slabotnem govorniškem izražanju pohvalil svoje, sicer popolnoma negledljive oddaje, in iz vladnega urada za informiranje Uroš Urbanija, slučajni sopotnik novinarstva. Ne samo sebe, Pirkovič je izjemno pohvalil tudi Viktorja Orbana in še posebej poslanko v madžarskem parlamentu Eriko Köles Kissne, ki menda zastopa interese slovenske manjšine, tako da je jasno izrazila svoje večno občudovanje madžarskemu predsedniku!

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Kučan: »Bivša komunista Pahor in Janša morata sodelovati«

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kaj je v intervjuju povedal Milan Kučan, ki je pred 30 leti postal slovenski predsednik, kako bomo letos preživljali počitnice in kakšne pasti nas lahko čakajo, kako napreduje iskanje zdravila zoper koronavirus, kateri glasbeni festivali in veselice bodo letos odpadli, ali je res, da je Nostradamus pred pol tisočletja napovedal koronavirus... – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.