Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je prepričan, da je v tem trenutku ključno, da država gospodarstvo vrne na zeleno vejo, je povedal v pogovoru za Radio Bob. Prepričan je, da se bodo nekatere gospodarske panoge še dolgo časa pobirale po krizi, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa. Po njegovem mnenju bo najdlje težko turizmu in panogam, ki so s slednjim tesno povezane.

Janković verjame, da smo na dobri poti, da se odprejo terase gostinskih lokalov: »Govorim o terasah ne govorim o notranjosti lokalov.« Zdi se mu pomembno, da se ponudi tisto, kar pogrešamo, pri čemer se recimo umakne vsaka druga miza, da se naredi primerna razdalja in da spet rečemo, da to velja za družinske člane, je župan opisal, kako bi po njegovem mnenju gostinci lahko kmalu spet postregli prvim gostom.

Avtobusi po nedeljskem voznem redu?

»Moja želja je, da bi začeli v tem tednu voziti avtobusi, in sicer po nedeljskem voznem redu in da bi vozile ključne linije, s tem da bi bil vstop možen samo pri srednjih in zadnjih vratih,« je izrazil upanje Janković, čeprav v vladi za zdaj še niso napovedovali, kdaj in predvsem na kakšen način bi utegnil ponovno obratovati javni potniški promet. Avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, kot tudi drugi avtobusi in vlaki v Sloveniji, zaradi omejevanja širjenja koronavirusa ne vozijo že od 16. marca.

V radijskem pogovoru je Janković omenil še, da si želi čimprejšnjega ponovnega odprtja Živalskega vrta Ljubljana. Po njegovi oceni se obiskovalci živalskega vrta lahko držijo vseh navodil vlade in NIJZ, torej da se skupaj družijo le družine in vzdržujejo zadostno razdaljo do drugih obiskovalcev. »Jaz ves čas priporočam gibanje v naravi, s tem da spet spoštujemo red, družinsko okolje oziroma razdalje. Živalski vrt je za to izjemno primeren, saj tja hodijo družine in v tem času je treba tudi dati neko zabavo otrokom. In živali nas pogrešajo,« je zaključil Janković. Kot je že pred dnevi pojasnil na družbenih omrežjih, sta tudi gibanje v naravi in veselje otrok tisto, kar danes potrebujemo. vbr