v Srebrni niti – združenju za dostojno starost spremljamo vaše obiskovanje domov starejših oziroma nastope na dvoriščih teh domov. Sledimo vašemu prepevanju in vpitju po megafonih oziroma nagovarjanju ljudi, ki, nagneteni po balkonih domov starejših, spremljajo vaše nagovore. Želimo vam sporočiti, da vašega nastopanja, obkroženega s številnimi fotografi in mediji, ne podpiramo iz več razlogov:

1. Starejši, ki jih v zavodu nagnetejo na balkone ob vašem obisku, so v dodatni nevarnosti zaradi nezmožnosti zagotavljanja varne razdalje, ki je v tem času najmanj 1,5 do dva metra med osebami. Pri starejših pa bi bilo bolje, da bi bila še večja.

2. Nastopi, ki jih imate na dvoriščih, zagotovo ne pripomorejo k izboljšanju zdravstvenega (niti psihičnega) stanja starejših, ki so, kar zadeva odstotek smrtnosti, najbolj ogrožena skupina v tem trenutku. Ob tem naj vas spomnimo, da smo vam 18. avgusta 2019 v vednost poslali še vedno aktualno pismo, v katerem smo zapisali svoje vsebinske zahteve za izboljšanje stanja v domovih starejših, a ste se nanj najbrž pozabili odzvati.

3. Ljudje v domovih potrebujejo konkretna izboljšanja stanja; pomanjkanje osebja in zaščitne opreme je veliko. Ker je politika odločila, da naj ti ljudje umirajo v domovih, saj jih domnevno žal – kot vseh drugih državljanov – ne sprejemajo v bolnišnice (temveč jih razporejajo po neke vrste kohortnem sistemu), torej nimajo enakih možnosti preživetja v primerjavi z drugimi državljani v enaki situaciji, ki ne živijo v domovih starejših.

4. Se morda zavedate, da lahko v času, ko vi na dvorišču prepevate, v sobah umirajo ljudje, eden, dva, več… Kdo ve, saj številk, koliko starejših je umrlo v domovih, ni mogoče nikjer dobiti. V času vašega obiska v Kamniku so ravno peljali umrlega v mrtvašnico. Torej gre tudi za nespoštljiv odnos do vseh, ki ne morejo na balkone ter ležijo nepomični in osamljeni po sobah.

5. Ocenjujemo, da so vaši nastopi v trenutni izjemno težki situaciji neprimerni, neetični in žalijo dostojanstvo starejših, najbrž tudi določenih zaposlenih in državljanov nasploh. Mnogi se ne strinjajo s takšnim načinom vašega delovanja. Oglejte si samo številne neugodne odmeve in komentarje na družbenih omrežjih.

6. Vaše poteze govorijo tudi o nepoznavanju ali napačnem razumevanju stanja v domovih starejših in o odnosu do ljudi, ki so, nekateri že skoraj mesec in pol, zaprti med stene svoje sobe in ves ta čas niso imeli stika z nobenim od svojih bližnjih. Ne verjamemo, da jim vaš nastop lahko kakor koli izboljša to stanje, niti psihično, niti zdravstveno, niti socialno.

Pričakujemo in zahtevamo, da v imenu dostojanstva starejših končate te nastope, ter vas pozivamo h konkretnim, koristnim akcijam in humanim vsebinskim potezam, od katerih bodo starejši v domovih imeli vsaj malo več koristi. Kot predsednik države imate vzvode in sredstva, ki jih sorodniki stanovalcev v domovih, posamezniki in civilna družba nimamo, četudi na nepravilnosti in kritične situacije opozarjamo že skoraj tri leta.

In seveda intenzivno tudi v času te koronaepidemije.

Biserka Marolt Meden

predsednica Srebrne niti