Prejšnje ponedeljkovo popoldne sta 41-letni Olaksandr in njegova devet let starejša partnerica preživela ob nacejanju z alkoholom. V omami je Ukrajinec segel po kuhinjskem nožu, ženski prerezal vrat in jo ubil, je potrdil predstavnik policije Sergej Lukašov. Kar se je zgodilo potem, je povsem pretreslo prebivalce pri turistih priljubljenega kraja Krivoj Rog. Enainštiridesetletnik je namreč mrtvi partnerici odrezal nogi, ju spekel in pojedel. »Bil sem lačen,« je kanibal priznal policistom, ki so ga naslednji dan ujeli med obedom.

Ostanek trupla je pred tem stlačil v vrečo za smeti, jo ponoči odvlekel pol kilometra stran od hiše ter jo odvrgel ob reki. Na grozljivo najdbo je v torek na izletu naletela družina z dvema otrokoma. »Med iskanjem popolne točke za ribarjenje smo se skoraj spotaknili ob vrečo. Iz nje je molela gola koža, hitro mi je postalo jasno, za kaj gre, zato sem poklical policijo,« je za lokalni medij strašno izkušnjo opisal Mikola. Žrtev so hitro identificirali in obiskali njen dom, kjer so naleteli na neponovljiv prizor kot iz grozljivke – moški se je sklanjal nad štedilnik, nad katerim je v ponvi cvrl človeško meso. »Policisti so bili zgroženi, mnogim je postalo slabo,« lokalni mediji opisujejo hišno racijo. Moški je priznal, kaj je storil, pravega motiva razen lakote pa doslej še ni podal. V priporu čaka na sojenje, za umor mu grozi do petnajst let zapora.

Najbolj znan je Hannibal Lecter

Kanibalizem, ljudožerstvo ali antropofagijo so v preteklosti pripisovali mnogim plemenom in rasam, a si antropologi niso enotni, v kakšnem obsegu se je pojavljal in koliko je bil družbeno sprejemljiv. Nekateri strokovnjaki vztrajajo, da skorajda ni obstajal, drugi so prepričani, da je šlo za ustaljen običaj preddržavnih družb. Po sicer nezanesljivih trditvah je bil kanibalizem splošno razširjen med lakoto v Ukrajini v 30. letih prejšnjega stoletja, pa tudi med obleganjem Leningrada v drugi svetovni vojni in kitajsko državljansko vojno, poroča Wikipedia. Ljudožerske rituale naj bi še danes prakticirali v plemenu Korowai na Novi Gvineji, pa tudi menihi indijske ločine Aghori, ki naj bi na tak način doživeli najvišje možno duhovno razsvetljenje. Nobene žrtve ne ubijejo za hrano, temveč uporabijo meso že mrtvih ljudi. Ravno nasprotno je počel eden najbolj razvpitih ameriških serijskih morilcev Jefferey Dahmer, ki je za svoje ostudne umore 17 fantov in moških prejel 16 dosmrtnih zapornih kazni. Ob prijetju so v njegovem zamrzovalniku odkrili zalogo človeških glav in drugih delov telesa.

V pop kulturi je najbolj znan forenzični psihiater Hannibal Lecter, izmišljen junak romanov Thomasa Harrisa, ki ga je v filmih Ko jagenjčki obmolknejo, Rdeči zmaj in Hannibal upodobil legendarni Anthony Hopkins. tak