- Kacin: Da si gospodarstvo opomore, bo (skupno) na voljo več kot šest milijard evrov.

- Jaklitsch: Včeraj sem se na mejnem prehodu Hodoš srečala z našimi rojaki iz Porabja, ki so nam predali dva tisoč zaščitnih pralnih mask, ki so jih pripravili in tudi pomagali pri njihovi izdelavi. Te maske bodo razdeljene slovenskim prebivalcem, ki živijo ob meji.

- Jereb: V času okrevanja po okužbi s koronavirusom običajno izstopa utrujenost, vztraja lahko tudi kašelj.

- Jereb: Težji potek bolezni je značilnejši za moški spol. Razlogi za to niso popolnoma jasni. Epidemija ni obvladana, ni zaključena. Lahko pa rečem, da jo dobro obvladujemo. Pred okužbo ali zapleti nihče ni povsem varen. Mlajšega od 50 let trenutno na intenzivnem oddelku nimamo.

- Jereb: V Sloveniji je dovolj zaščitne opreme za vsa delovišča, ki jo potrebujejo.

- Šestan: Vse reklamirane artikle zaščitne opreme smo vzeli nazaj v skladišče. Ko bo postopek zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, v nasprotnem primeru bo šla v uničenje.

- Šestan: Uprava za zaščito in reševanje sodeluje pri pregledu ponudb nabave zaščitne opreme. Preverja ustreznost z vidika vseh papirjev. Kasneje, ko roba prispe, pa je ustreznost artiklov stvar prevzema in reklamacije.

- Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pripravilo elektronsko vlogo za izvedbo nakazil enkratnega solidarnostnega dodatka za študente v višini 150 evrov. Rok za oddajo vloge ne zastara. Do dodatka so upravičeni študentje s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki se izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih, ki se izvajajo kot redni študij.

Posnetek prenosa si lahko ogledate tukaj:

Civilna zaščita rešuje reklamacije dobav zaščitne opreme, vlada naj bi sprejela ukrepe za preprečevanje napak

Šestan je na današnji novinarski konferenci pokomentiral nekatere težave pri dobavah zaščitne opreme. Kot je dejal, opremo, s katero prejemniki niso zadovoljni, nadomeščajo, reklamacije pa rešujejo. Po besedah Kacina je kmalu pričakovati tudi ukrepe za preprečevanje težav.

Šestan je danes znova pojasnil vlogo civilne zaščite pri dobavi zaščitne opreme. Kot je dejal, predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje skupaj s strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in ministrstva za zdravje sodelujejo pri pregledu prejetih ponudb zaščitne opreme.

Pregledajo, kaj ponudniki ponujajo, kakšen je rok dobave in ali ima ponujena oprema ustrezne certifikate. Če je ponujeno blago »na papirju ustrezno«, ponudbo posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve.

Ta je po Šestanovih besedah odgovoren tako za sklenitev pogodb in pogajanja o ceni kot za pregled kakovosti in količin dobavljene opreme. Civilna zaščita zato takšnega pregleda ne ponavlja, ko od zavoda avtomatično prevzame dobavljeno blago, ki ga skladišči in nato v skladu s potrebami razdeli po Sloveniji, je dejal Šestan. »Ko pride dobava in če je bila ponujena maska FFP2, pride pa kirurška maska, je to stvar prevzema in reklamacije,« je dodal.

Dobavljena oprema ne ustreza naročilu

Do težav pa prihaja ravno v delu, kjer dobavljena oprema ne ustreza ponudbi oziroma naročilu. Pri tem je med težavami navedel neustrezno navedbo na embalaži ali pa, da se kljub certifikatu v dokumentaciji pošiljke pojavijo artikli brez navedenih certifikatov na embalaži.

Nekaj podobnega se je očitno zgodilo tudi pri dobavi podjetja Public digital infrastructure Joca Pečečnika. Zavod za blagovne rezerve je namreč pri njem naročil zaščitne maske FFP2, podjetje pa je dobavilo navadne kirurške maske, ki so bile lažno označene kot FFP2.

Vse reklamirane izdelke so po Šestanovih besedah vzeli nazaj v skladišče. »Ko bo postopek reklamacij zaključen, bomo robo, če bo ocenjena za ustrezno, dali nazaj v uporabo, če se bo izkazalo, da je neustrezna, pa bo šla verjetno v uničenje,« je pojasnil Šestan.

Med umrlimi za koronavirusom 11 oseb iz intenzivnega zdravljenja

V ponedeljek je bilo ob 1174 testiranjih potrjenih devet novih okužb s koronavirusom, novih smrtnih žrtev pa ni bilo, tako da skupno število umrlih ostaja 77, kažejo vladni podatki. Epidemija se očitno še naprej umirja, saj je število hospitaliziranih bolnikov glede na nedeljo upadlo za tri na 87, v intenzivni negi jih je bilo 25 ali en manj.

Kot je danes pojasnil Jereb, je med umrlimi 11 bolnikov, ki so se zdravili na intenzivni terapiji. V Ljubljani so sicer zdravili 34 bolnikov, le dva pa nista imela nobene kronične bolezni. Gre za mlajša bolnika, stara 38 in 50 let. Oba so že premestili na navaden oddelek. Jereb pa predvideva, da sta okužbo najverjetneje prebolela brez dolgotrajnejših posledic.

Okuženih več žensk, umrlo več moških

Povprečna starost bolnikov na ljubljanskem intenzivnem oddelku je 66 let. Najmlajši je bil star 38 let, najstarejši pa 88. Med bolniki, ki so jih zdravili v Ljubljani, je umrlo osem oseb. Dva sta umrla s koronavirusom, šest pa zaradi koronavirusa.

Pri bolnikih s težjim potekom bolezni sicer zdravniki odločajo, ali so primerni za zdravljenje na oddelku za intenzivno terapijo. »Pri vsakem bolniku pred sprejemom odločimo, ali sprejem za bolnika predstavlja rešitev in mu lahko pomagamo ali sprejem na nek način predstavlja samo podaljševanje agonije,« je Jereb povedal na vladni novinarski konferenci.

Kot je pojasnil, med okuženimi s koronavirusom prevladujejo ženske. »S tem da je na drugi strani potek bolezni težji pri moških. Med bolniki na oddelkih za intenzivno zdravljenje dve tretjini bolnikov predstavljajo moški. In tudi med umrlimi prevladuje moški spol,« je dejal Jereb.

A razloga za težji potek bolezni pri moških še ne poznajo. Vzrok bi tako lahko bile kronične bolezni, določene razvade, kot je kajenje, ali pa genetika, je naštel.

Zaradi pandemije ustavljena repatriacija Slovencev iz Venezuele

Slovenija je zaradi pandemije začasno ustavila tudi repatriacijo Slovencev iz Venezuele, je danes Jaklitscheva. Napovedala je, da se bo repatriacija nadaljevala takoj, ko bo možno.

Kdaj bo to, ministrica ni mogla napovedati, saj je, kot je dejala, to med drugim odvisno od letalskih prevozov, ki jih trenutno praktično ni, ter od drugih ukrepov držav po svetu zaradi pandemije. Aprila je bil sicer napovedan prihod skupine Slovencev iz Venezuele.

Okužena tudi zaposlena na onkološkem inštitutu

Na onkološkem inštitutu so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo s koronavirusom pri zaposleni. Kot so zapisali na spletni strani, so takoj sprejeli vse preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Tako so odpovedali vse operacije, načrtovane za ta teden. Ostala zdravljenja potekajo normalno. Zaposlena na oddelku za intenzivno terapijo, pri kateri so odkrili okužbo, sicer ni imela bolezenskih znakov.

Vse bolnike, ki so bili naročeni na operacijo, obveščajo o odpovedi termina. Natančnejše informacije o tem, kdaj bo operativni program ponovno vzpostavljen, bodo bolnikom sporočili pravočasno in jih tudi objavili na spletni strani.