Ena izmed stvari, ki jih je novi koronavirus za nekaj časa postavil na stranski tir, so tudi obiski kinematografov. In če smo ljubitelji filmov o Jamesu Bondu na začetku marca ob napovedani prestavitvi premiere najnovejšega filma Ni čas za smrt (No time to die) z aprila na november še bentili, češ da gre za pretiran ukrep, je kmalu postalo jasno, da začetka predvajanja v prvotnem terminu sploh ne bi moglo biti. Tako bo zdaj nekaj časa treba počakati tudi na to, da bomo videli dokončni seznam vseh štirikolesnih lepotcev, ki naj bi jih bil najnovejši Bondov film poln kot še noben doslej. O nekaterih smo v tej rubriki že pisali, kar nekaj pa so jih že tudi dodali v stalno razstavo »Bond in motion« v londonskem filmskem muzeju, ki je, mimogrede, vmes zaradi virusa tudi že zaprl vrata. No, ko smo že pri Bondu in avtomobilih – tudi večino njegovih smo na tem mestu že »obdelali«, nismo pa se še dotaknili tistih, ki so jih v njegovih filmih vozili drugi. Med njimi pa je bilo zelo veliko tistih prestižne znamke Rolls-Royce.

Enaka modela v razmiku 50 let

Kar osem različnih modelov te legendarne znamke luksuznih vozil se je tako pojavilo v enajstih filmih o Jamesu Bondu. Prvi že v drugem po vrsti, Iz Rusije z ljubeznijo (From Russia with love) leta 1963, zadnji pa v do danes zadnjem, Spectre, pred petimi leti. Pri čemer je zanimivo, da je šlo v obeh omenjenih primerih za enak model, silver wraith, prvi Rolls-Royceov avtomobil po drugi svetovni vojni. V prvem filmu se je predstavil črni primerek letnika 1958, v katerem je Bond (Sean Connery) v vlogi potnika, potem ko ga na letališču z njim pobere sin zaveznika Kerima Beya. V drugem, več kot 50 let kasneje, pa svojo vlogo odigra še starejši silver wraith letnika 1948, rdeče in črne barve, s katerim eden od asistentov glavnega zlikovca Ernsta Stavra Blofelda (Christoph Waltz) Bonda (Daniel Craig) in njegovo zaveznico oziroma dekle dr. Madeleine Swann (Lea Seydoux) pobere na železniški postaji nekje v severni Afriki in ju odpelje na Blofeldovo posestvo. A vidnejšo vlogo od obeh omenjenih sta odigrala predvsem dva rolls-roycea, in sicer phantom III letnika 1937 v filmu Goldfinger leta 1964 in silver cloud II letnika 1962 v Od tarče do smrti (A view to a kill) leta 1985.

Zlato pretapljal v karoserijo

Lastnik prvega, prekrasnega rumeno-črnega primerka je kakopak glavni zlikovec Auric Goldfinger (Gert Fröbe), v filmu pa igra precej pomembno vlogo. Ko ga vidimo prvič, Bond (Sean Connery) vanj namreč skrije zasledovalno napravo, s katero je lahko sledil gibanju svojega nasprotnika. Zanimivost filmskega phantoma je tudi, da ima registrsko oznako AU1, pri čemer sta črki AU prvi v imenu Goldfingerja, hkrati pa sta tudi oznaka za kemijski element zlato (Au). Prav okoli zlata pa se odvija zgodba filma, saj Bond kasneje odkrije, da Goldfinger (mimogrede: gold je v prevodu iz angleščine zlato) tega tihotapi tako, da ga pretopi in vgradi v karoserijo omenjenega avtomobila. V filmu uporabljenega phantoma so sicer v resnici izdelali po naročilu lorda Fairhavna, ohranil pa se je vse do danes in si ga je mogoče ogledati kot del v uvodu omenjene razstave.

V kar nekaj kadrih filma Od tarče do smrti je medtem mogoče opaziti rolls-roycea silver cloud. Vanj denimo Bond (Roger Moore) skoči med ježo konja, nazadnje pa ga vidimo, ko ga negativca Max Zorin (Christopher Walken) in May Day (Grace Jones), z nezavestnim agentom 007 v njegovi notranjosti, potisneta v jezero. Bond se iz avtomobila reši tudi tako, da vdihuje zrak iz pnevmatike, sicer pa je avtomobil snemalni ekipi posodil producent Albert Broccoli. Zato je jasno, da pravega avtomobila v jezero niso porinili, temveč je šlo za repliko.