V noči z 21. na 22. maj lani so štirje kočevski Romi v ljubljanskem nočnem lokalu oziroma striptiz baru Escape spoznali Marka S. Šli so v avto, nočno veseljačenje pa končali sedem ur kasneje v Kočevju. Marka so posadili na sredo zadnje klopi, ga prisilili, da je z bankomata in na banki dvignil denar in jim ga dal, po navedbah tožilstva in pričanja oškodovanca pa ga vmes še pretepali in mu grozili s smrtjo. Tožilstvo za trojico polnoletnih zahteva različno visoke zaporne kazni za rop in odvzem prostosti – za Cvetka Grma skupno štiri leta in dva meseca, za Blaža Grma tri leta, enak čas trajajočo enotno kazen so predlagali tudi za Jožeta Rusa, medtem ko bi takrat še mladoletnemu Zdravku Ševi naložili sto ur družbeno koristnega dela. Zagovorniki četverice vztrajajo, da so njihove stranke nedolžne, zato zahtevajo oprostitev, obenem pa navajajo, da jih tožilstvo ne preganja zaradi pravih kaznivih dejanj. Če že, bi morali obtožencem očitati izsiljevanje.

Se pa tako tožilka kot zagovorniki strinjajo, da so pričanja vseh vpletenih polna lukenj in neskladij. Kaj veliko k razjasnitvi dogajanja tistega dne – razen dodatne potrditve, da je bilo posredi veliko alkohola – ni prispeval niti danes zaslišani Milan Grm. »Bili smo pri meni na Škofljici, malo smo pili, imeli muziko, Cveta je 'zagrabilo veselje', zato je z roko udaril po kozarcu na mizi in ga razbil,« se je spominjal tistega majskega dne. Vsi skupaj so se odpeljali v ljubljanski klinični center, nato pa še na pijačo v Escape. »Malo smo pili, gledali ženske in se družili,« je opisal dogajanje v klubu, kaj veliko več pa se niti ni spomnil. Oškodovanca je prvič srečal tisto noč, povedal je, da med skupno vožnjo proti Škofljici posebnosti ni bilo – ni zaznal nasilja, groženj ali česa podobnega. Plan je bil, da gredo vsi skupaj »na kurbe« v Turjak, a ga je začela boleti glava, zato so ga odložili doma.

Za sprostitev cigareta in petje

»Samo domov sem hotel,« pa je danes še enkrat ponovil oškodovanec. Dopušča možnost, da so ga v avto »zvabili« s ponudbo vožnje domov in ne nasilnim »strpanjem« vanj, kakor je v preteklosti razlagal. Tudi sam je namreč nekaj spil, vsaj dve viljamovki in dva brizganca, preostanek od 180 evrov visokega računa je zapravil za pijačo med pogovori z dekleti za šankom. Do nesreče, ko se je peterica v Rašci z avtom zapeljala v jarek, se spominja samo drobcev. »A vem, da v avtu nisem bil prostovoljno. Res je, da sem pokadil cigareto, a zato, ker sem bil živčen. Da bi se sprostil, so mi predlagali še, naj nekaj zapojem, pa sem. Vmes sem celo zajokal, rekli so mi, naj neham, saj mi celemu solznemu na banki ne bodo dali denarja. Prosil sem, naj me izpustijo, obljubili so, da bodo, ko jim bom dal denar,« je o absurdnih trenutkih v avtu spregovoril 32-letni Ljubljančan. Posledice tiste noči čuti še danes – jemlje tablete za spanje in pomiritev, obtoženih se še vedno zelo boji.

Tožilka je prepričana, da so neskladja v zgodbi oškodovanca posledica strahu in šoka, ki ga je doživel tisto noč, pri obtoženih pa da gre za bistvene razlike. »Pri vseh štirih smo skozi ves postopek slišali cel kup nasprotujočih si izjav,« je v zaključnem govoru izpostavila tožilka Maša Podlipnik. »Oškodovanec nima nikakršnega razloga, da bi si zgodbo izmislil, ne verjamem, da si jo je in da bi se tako izpostavljal.« Po drugi strani se zagovornikom ne zdi pošteno, da tožilka razlike v oškodovančevih izjavah opravičuje, medtem ko hoče njihove stranke na vsak način kaznovati. »Oškodovanec ni vedel zase, gre za več kot le malenkostne razlike, ki pa lahko zadoščajo, da se nekoga spravi v zapor. Poleg tega je danes prvič povedal, da je moledoval, naj ga izpustijo iz avta. Zakaj tega ni povedal že prej?« se je vprašal Bojan Celar, zagovornik Blaža Grma. Da je treba kritično presoditi tudi neskladja v oškodovančevih izjavah, se strinjajo tudi drugi odvetniki.

Kako se bo odločil tričlanski senat, bo sodnica Ana Testen sporočila v četrtek.