Po 17 mesecih začasne vlade in treh parlamentarnih volitvah ter koalicijskih pogajanjih sta Netanjahujeva desna stranka Likud ter Gančeve sredinska Modra in bela stranka danes sporočili, da sta Netanjahu in Ganc podpisala dogovor o oblikovanju "krizne vlade narodne enotnosti". Dokument sta podpisala kmalu zatem, ko sta stranki sporočili, da se bosta njuna voditelja danes znova sestala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njunem današnjem prvem srečanju so namreč zgodaj popoldne sporočili, da dogovora ni bilo in da bodo prizadevanja nadaljevali po torkovem dnevu spomina na holokavst.

Po poročanju izraelskih medijev naj bi bilo jabolko spora v pogajanjih imenovanje sodnikov. V Izraelu sodnike imenuje devetčlanski odbor, v katerem so vrhovni sodniki, dva ministra in dva poslanca. Strani naj se ne bi mogli dogovoriti glede imenovanja enega od poslancev v odbor.

Ganc in Netanjahu sta dogovor dosegla, čeprav je predsednik države Reuven Rivlin minuli teden parlamentu poveril iskanje novega mandatarja, ker Ganc do roka vlade ni sestavil. Ganc in Netanjahu sta kljub temu nadaljevala pogajanja.

Ganc je danes po objavi vesti o dosegu dogovora tvitnil, da so preprečili četrte volitve in da bodo branili demokracijo. "Borili se bomo proti koronavirusu in skrbeli za vsakega izraelskega državljana," je dodal.

"Državi Izrael sem obljubil krizno vlado narodne enotnosti, ki bo delovala za rešitev življenj in preživetja izraelskih državljanov," pa je tvitnil Netanjahu.

Netanjahu prvih 18 mesecev premier, čeprav mu bodo sodili zaradi korupcije

Triletni koalicijski dogovor predvideva, da bo Netanjahu ostal premier prvih 18 mesecev, in to čeprav naj bi mu maja sodili zaradi korupcije, nato pa Ganz od oktobra 2021 naslednjih 18 mesecev. Predvideva tudi enako število ministrov za stranki kot tudi možnost priključitve drugih strank v prizadevanjih za izhod države iz krize zaradi novega koronavirusa, poroča AFP.

Po poročanju medijev dogovor vsebuje tudi soglasje o priključitvi judovskih naselbin in drugih ozemelj na zasedenem Zahodnem bregu, kar bi bilo v nasprotju z mednarodnim pravom.

Izrael trenutno vodi začasna vlada premierja Netanjahuja od konca leta 2018. Tudi na tretjih predčasnih volitvah 2. marca letos nobena stranka ni dobila večine v parlamentu. Čeprav so Ganc in njegova Modra in bela stranka v kampanji trdili, da z Netanjahujem ne bodo oblikovali vlade, si je nato Ganc sredi marca premislil in dejal, da bo z njim skušal oblikovati vlado v luči tudi gospodarske krize zaradi novega koronavirusa, ki je v državi do danes zahteval 173 življenj, potrdili pa so 13.654 primerov okužbe, in da bi se izognili še enim volitvam.

Njegova prizadevanja za oblikovanje koalicije z Netanjahujem, ki naj bi mu maja sodili zaradi korupcije, so razdelila Gančevo stranko.

Netanjahu je obtožen zlorabe zaupanja in podkupovanja zaradi političnih uslug medijskim mogotcem in bogatim poslovnežem v zameno za pozitivno poročanje medijev in draga darila. Netanjahu vse obtožbe zanika. Sojenje naj bi se začelo 24. maja.