Vse se enkrat zgodi prvič. Princ Harry, kot tudi njegov starejši brat princ William pa nekateri drugi člani kraljeve družine, na primer njun stric, začasno upokojeni princ Andrew, so imeli od nekdaj napete odnose s tabloidi. Harry in William, ki s tabloidi povezane paparace krivita za tragično smrt svoje matere princese Diane, sta že v preteklosti ostro kritizirala tabloide, William posebno zaradi posnetkov Kate zgoraj brez, nastalih med njunimi počitnicami v Franciji leta 2012.

Nočeta biti valuta za ekonomijo klikanja

Noben član kraljeve družine pa ni do zdaj za vedno »prekinil odnosov« s štirimi najbolj znanimi otoškimi tabloidi. Harry in Meghan sta v pismu urednikom dnevnikov Sun, Daily Mail (ta je bil vedno najbolj »pasji« do Meghan, ki ga toži zaradi objave delov njenega osebnega pisma očetu Thomasu), Daily Mirror in Daily Express napisala, da nočeta biti »valuta za ekonomijo klika in izkrivljanja«. Ta njuna obsodba tabloidne (ne)kulture je niti malo prikrito sporočilo Britancem, naj ne verjamejo temu, kar pišejo o njiju. V pismu, ki so ga podpisali njuni zastopniki, poudarjata, da je svoboda tiska temeljni kamen demokracije, ki »lahko prinese luč v mračne kraje, ker pripoveduje zgodbe, ki jih sicer ne bi povedali, se postavlja za to, kar je prav, in po robu oblastem ter zahteva polaganje računov tistih, ki zlorabljajo sistem«. Temu dodajata, da je skrb vzbujajoče, da se vplivni del medijev že veliko let poskuša izogniti odgovornosti za to, kar rečejo ali napišejo, celo takrat, ko vedo, da gre za izkrivljanje, laži in nerazumno vtikanje v zasebnost.

Ničelno angažiranje

Kaj pomeni, da bosta prekinila odnose s temi časopisi? Urednikom neposredno sporočata, da z njihovimi časopisi ne bosta sodelovala v nobeni obliki. Ne bosta ne potrjevala ne zanikala tega, kar bodo nameravali objaviti o njiju. Omenila sta izraz »ničelno angažiranje«. To bo veljalo tudi za vse njune zastopnike. Pri tem poudarjata, da se ne želita izmakniti kritiki ali cenzurirati poročanja o njiju. Mediji imajo pravico imeti mnenje o njiju, pa naj je dobro ali slabo, ne more pa temeljiti na lažeh. Popolna ukinitev njunega sodelovanja velja tudi za nedeljske izdaje teh štirih časopisnih hiš. Posebej protestirata zaradi poročanja tednika Mail On Sunday in njegove spletne različice Mail Online, ki jo berejo tudi milijoni Američanov, ter pisanja Piersa Morgana, njegovega kolumnista, televizijskega voditelja in velikega prijatelja Donalda Trumpa, ki je zelo očitno zaradi osebne zamere Meghanin dežurni kritik.

Živita, kar pridigata

Harry, Meghan in njun prvorojenec Archie, ki bo 6. maja star eno leto, že nekaj časa ne živijo več v Kanadi, ampak v Kaliforniji. Harry je pred dnevi dejal, da tako uživa v družinskem življenju, da ima skoraj občutek krivde. To je princ, skuštran, brez obleke in kravate, ki je z družino v karanteni v novem domu nekje v Los Angelesu, dejal, ko se je prek odmevne videopovezave pogovarjal z britanskimi družinami, katerih življenje v karanteni je veliko težje, ker imajo doma hude bolne otroke z neozdravljivimi boleznimi. Sogovornike, ki jih je v sproščenem pogovoru pohvalil kot »bleščeče primere superstaršev«, je zanimalo to, kar zanima mnoge na Otoku: kako se ima? »Očitno ne preslabo,« je nasmejan odgovoril, »mislim, da vsi preživljamo te čudne čase na samosvoj edinstven način…« Ta pogovor odcepljenega ali kot mnogi mislijo izobčenega princa je bil del Harryjevih številnih povezav z britanskimi dobrodelnimi organizacijami, ki skrbijo za telesno in duševno bolne otroke. Te je lahko ohranil, čeprav z Meghan nista mogla ohraniti naslova kraljevih visokosti, varovanja in veliko drugega.

Medtem ko so njegova babica, oče, brat in drugi zaradi koronavirusa doma, v gradovih in palačah, sta bila Harry in Meghan med velikonočnimi prazniki v Los Angelesu prostovoljca projekta Angel Food, v okviru katerega dostavljajo podarjeno hrano hudo bolnim ljudem. Na velikonočno nedeljo sta jo, primerno zaščitena, dostavila na dvajset domov in požela navdušenje.

Ljudski princ?

Povsem možno je, da je svet priča, kot v primeru njegove matere Diane, ki so jo razglasili za ljudsko princeso, rojevanju ljudskega princa Harryja in da bosta z Meghan res ustvarila globalni neprofitni dobrodelni imperij. Kraljevi družini je verjetno že žal, da se je tako zelo trdo odzvala na njuno željo po osamosvojitvi. Čeprav sta si jo gotovo predstavljala precej drugače, je zelo očitno ne obžalujeta.