Ker protestov, kakršnih smo poznali, še lep čas ne bo, razlogov zanje pa je veliko, nenehno vznikajo nove ideje, kako uveljaviti pravico do protesta, ki jo imamo državljani demokratičnih družb.

Zadnji prikaz, kako so lahko videti protesti v času pandemije, je iz Izraela. Proti vladi Benjamina Netanjahuja je tam v nedeljo protestiralo več tisoč ljudi, ki delijo mnenje, da nesorazmerno strogi ukrepi za zajezitev širjenja virusa resno načenjajo demokracijo. Dodaten razlog za demonstracije je globoka politični kriza, v kateri se je znašel Izrael.

Takole so protestirali v Izraelu.

Talne označbe za razdaljo med protestniki

Organizatorji so protest prijavili policiji, ki je zahtevala, da se s talnimi oznakami določi mesta, na katerih lahko stojijo protestniki, da bo med njimi najmanj dva metra varnostne razdalje. Organizator protesta črna zastava je moral za protestnike priskrbeti še maske, razen tega pa policija ni imela drugih zahtev. Po različnih navedbah je na trgu Rabin v Tel Avivu protestiralo med 2.000 in 5.000 ljudi. Še veliko ljudi pa je protestiralo s svojih balkonov ali oken, kamor so obesili črne zastave, majice ali druge črne tkanine. Čeprav je protest potekal brez spopadov s policijo, metanja jajc ali kamnov in je bilo poskrbljeno, da se virus ni mogel širiti, se je vnela debata, ali je med splošno prepovedjo zbiranja takšen protest dovoljen. Na twitterju se je razhudil Yair Netanjahu, premierjev najstarejši sin, ki je zapisal, da upa, da bodo starejši, ki bodo umrli zaradi širjenja okužbe na tem protestu, levičarji. Tvit je bil kasneje izbrisan.

Protest iz avtomobilov

Prepoved zbiranja so minuli teden izkoristili tudi na Poljskem, kjer je vlada že predlani skušala še zaostriti pogoje, pod katerimi lahko ženske opravijo splav. Poljska že ima eno najstrožjih zakonodaj na tem področju, prekinitev nosečnosti namreč dovoljuje le v primerih, ko sta ogrožena življenje ali zdravje nosečnice, ko je dokazano posilstvo ali če ima zarodek hude deformacije. V času pandemije je poljska vlada presodila, da je na vrhi sezname prioritet čim prej pravico do splava še bolj omejiti – po novem splav v primeru hudih deformacij zarodka ne bi bil več dovoljen.

Predlani so množične demonstracije, do kakršnih v času koronavirusa najbrž ne bo prišlo, preprečile sprejetje spornega zakona. Kot še marsikatera druga vlada, ima poljska vladajoča koalicija namen izkoristiti prepoved množičnih zborovanj in sprejeti nekaj zakonov, ki jih sicer ne bi mogli.

Ker ne smejo protestirati tako, kot so pred dvema letoma, so Poljaki svoje nasprotovanje tokat izrazili nekoliko drugače. Mnogi so svoje avtomobile in kolesa polepili s transparenti in z njimi krožili po prestolnici in večjih mestih. Ker zadrževanje na javnih površinah ni dovoljeno, so sprehod do trgovine in stanje v vrsti pred njo izkoristili za držanje protestnih transparentov. Nestrinjanje izražajo tudi s spletnimi peticijami in virtualnimi protesti.

Po Ljubljani se pojavljajo protestniški grafiti.

Z lonci in kuhalnicami na balkonih

Podoben protest iz avtomobilov se je že zgodil tudi v slovenski prestolnici. Konec marca so protestniki na Trgu republike prižigali svečke demokraciji (na varni razdalji drug od drugega), ob tem pa je množica v s plakati oblepljenih avtomobilih hupajoče krožila v središču prestolnice. Samotnega protesta je lotil igralec Primož Bezjak, ki je zaradi lepljenja križcev na ploščadi pred parlamentom (ti bi lahko služili kot talne označbe za razdaljo med protestniki) naslednji dan doživel obisk policistov.

V zadnjih tednih je vzniknila še ena oblika protesta: na oknih in balkonskih ograjah so se marsikje pojavili napisi, ki opozarjajo na vladne nepravilnosti. Fotografije tovrstnih protestov se na družbenih omrežjih zbirajo pod ključnikom #uporzokna‬ Po številnih tujih mestih in tudi v več slovenskih se je pojavilo nemalo novih grafitov, ki politikom obljubljajo, da bodo zamujeni protesti nadoknadeni. Dotlej jezni državljani večinoma protestirajo s svojih balkonov. V Sloveniji so bili doslej že trije protesti z balkonov, na katerih se nestrinjanje izraža s povzročanjem hrupa. Naslednji tovrstni protest je napovedan 24. aprila.