Kot je poročal časnik Corriere della Sera, želijo znanstveniki ugotoviti, kako dolgo bi lahko Italijani zdržali pod strogimi ukrepi, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev pandemije novega koronavirusa.

Italijanski premier Giuseppe Conte bo nove smernice predstavil ta teden, vanje pa bodo morda vključeni tudi psihološki testi, je poročal časnik.

Italija je v prvi polovici marca postopoma začela uvajati vse strožje omejitvene ukrepe za zajezitev koronavirusa. Njenemu zgledu je kmalu sledila večina evropskih držav.

Italijani se ne smejo oddaljiti več kot 200 metrov od svojega doma brez upravičenega razloga. Od uvedbe strogih ukrepov se je močno povečalo družinsko nasilje in znanstvenike skrbijo posledice izolacije za starejše in druge ranljive osebe.

Contejeva vlada zdaj razpravlja o tem, kako odpraviti omejitve gibanja in znova zagnati gospodarstvo, čeprav zdravilo ali cepivo proti novemu koronavirusu še nista na voljo.

V 60-milijonski državi je virus po uradnih podatkih zahteval 23.660 življenj, verjetno pa še precej več, ker v številko ni zajeta večina smrti v domovih za starejše občane.