Kot trdi direktor Seti Slovenija v pismu medijem, ta škoda ni nikakor "odraz našega slabega dela, temveč posledica povezovanja podjetja Seti z zgodbo o nakupu airlaid obraznih mask s strani blagovnih rezerv, s čemer v našem podjetju nimamo prav nič, razen dejstva, da smo dobavitelj ustreznega in certificiranega materiala/serviet podjetjem, ki v tej zgodbi sodelujejo".

Po njegovih navedbah so maske iz airlaid materiala, ki ga proizvajajo, sprva začeli delati za lastne potrebe v podjetju po začetku epidemije. V četrtek, 19. marca, so na ministrstvu za zdravje dobili certifikat za potrditev ustreznosti materiala za uporabo pri izdelavi maske za splošno populacijo.

V dveh tednih - od 20. marca do 3. aprila, v drugem tednu je že veljal odlok o obveznem nošenju mask v javnih zaprtih prostorih -, je Seti plasiral na slovenski trg nekaj več kot pet milijonov kosov airlaid serviet, od tega jih je bilo okoli 1,2 milijona dobavljenih izdelovalcem zaščitnih mask, približno enaka količina trgovinam, ostalo pa podjetjem, civilnim zaščitam, občinam za lastno izdelavo. Oskrbeli so več kot 350 podjetij, občin, javnih zavodov, neprofitnih organizacij, zdravstvenih organizacij, štabov civilne zaščite, je zapisal v pismu.

V ponedeljek 6. aprila so jih prvič kontaktirali iz ministrstva za gospodarstvo in jih povprašali po možnosti izdelave in dobave airlaid mask za blagovne rezerve. "Na žalost pa se je potem pričelo dogajanje z najprej ministrovo 'mamo', pa še nekaterimi drugimi, na koncu pa še z dragimi airlaid maskami in do podpisa pogodbe z blagovnimi rezervami ni prišlo," je navedel.

Na očitke oz. namigovanja, da njihov material ni ustrezen, da nima certifikatov, da ni potrditev ustreznosti in podobno, pojasnjuje, da je razlika med servieti airlaid in ostalimi papirnatimi servieti, "kot bi primerjal kolo in avto - oboje je prevozno sredstvo, pa nihče ne dela primerjav med njima".

Zaščitne maske s tem materialom je država zaradi koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač. Za njih naj bi država odštela skupaj 860.000 evrov, zaradi česar je gibanje Zmoremo pozvalo parlamentarne stranke, naj zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška vložijo zahtevo za interpelacijo. Zaradi polemik o ceni mask je Počivalšek v petek dejal, da bodo, "ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe". Je pa treba upoštevati vse dele, ki sestavljajo kalkulacijo proizvoda, ne le nekaterih, je izpostavil.