Javnost je te dni šokirala vest, da indonezijski modni oblikovalec in zvezdnik z instagrama Arnold Putra na svoji spletni strani prodaja unikatno žensko torbico. Modni dodatek sam po sebi ne bi sprožil toliko pozornosti, kot je je zaradi podatka, da je ročaj torbice narejen iz hrbtenice otroka, ki je umrl za posledicami hude osteoporoze.

Unikatni kos vreden 4700 evrov

Modni dodatek je v javnosti vzbudil ogorčenje in spodbudil novinarje Insiderja, da podvomijo o izvoru tega za številne precej bizarnega izdelka. Torbica, ki je unikaten kos in stane slabih 4700 evrov, je izdelana v obliki košare z ročajem, ki je videti kot hrbtenica. Kot so za Insider dejali strokovnjaki, so prepričani, da gre za pravo hrbtenico. Dejstvo je, da je Putra znan po svojem ekstravagantnem življenjskem slogu, prav tako po razkošnih in eksotičnih predstavah in dojemanju visoke mode. Pred tremi leti ga je indonezijski Tatler imenoval za enega največjih zbiralcev avtomobilov v Indoneziji. Fotografije z zvezdniki objavlja na zasebnem profilu na instagramu, v drugem profilu (@byarnoldputra) pa podrobno opisuje svojo modno linijo.

Med fotografijami na tem profilu so tudi slike omenjene torbe, pod katero je oblikovalec zapisal: »V celoti narejena iz hrbtenice otroka z osteoporozo.« Čeprav so novinarji Putri poslali več vprašanj, ali gre res za hrbtenico bolnega otroka, se ta na njihova vprašanja ni odzval. Po drugi strani pa sta se tudi dva otroška zdravnika, specializirana za osteoporozo, strinjala, da je hrbtenica prava, vendar nista bila prepričana, ali je otroška. Putra je zavrnil prikaz dokumentov, ki razkrivajo, kje je dobil hrbtenico. Dejstvo je, da je trgovina s človeškimi kostmi zakonita v več ameriških zveznih državah, vključno s Kanado, pa poroča National Geographic.