Nemška kanclerka Angela Merkel očitno nekaj dela prav. Javnomnenjska raziskava, ki jo je ta teden objavila televizija ARD, je kanclerkini Krščansko-demokratski uniji (CDU) in njeni sestrski bavarski Krščansko-socialni uniji (CSU) izmerila 38-odstotno podporo, kar je za štiri odstotne točke več kot v začetku meseca, obenem pa sploh največ od avgusta leta 2017, torej od časa tik pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, na katerih so konservativci CDU/CSU prejeli 32,9-odstotno podporo.

Za odstotno točko je podpora v primerjavi z začetkom tega meseca porasla tudi koalicijskim partnerjem Merklove, socialdemokratom (SPD), ki pa so še vedno pod volilnim rezultatom izpred poltretjega leta. Tedaj jih je podprlo 20,5 odstotka volilcev, kar je njihov najslabši rezultat po drugi svetovni vojni, zdaj pa so zdrsnili na zgolj 17 odstotkov.

Padec skrajne desnice in levice

Po drugi strani pa skrajno desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) med pandemijo očitno ne uspeva tako kot pred njo, ko je imela več kot 10-odstotno podporo, zdaj pa je pristala pri 9 odstotkih. Podobno kot skrajnim desničarjem je od zadnjih parlamentarnih volitev rasla tudi podpora Zelenim, z 8,4 odstotka na kar 22 ob vse večji zaskrbljenosti za okolje. To je s koronavirusom očitno nekoliko potisnjeno v ozadje, če sodimo po anketi, ki je Zelenim namerila 19-odstotno podporo, kar pa jih med strankami še vedno uvršča na drugo mesto.

Nemških liberalcev, ki hodijo po robu volilnega praga, se najnovejše razmere v nemški in globalni politiki niso dotaknile. Namerili so jim slabih pet odstotkov podpore, kolikor so je bili deležni tudi na zadnjih volitvah, ko so ostali brez poslancev. Na le 7-odstotno podporo pa je zdrsnila Levica, kar je najnižja podpora, odkar od leta 2007 nastopajo pod tem imenom.

Obeta se konec epidemije

Glede na to, da je vladi poslavljajoče se kanclerke Merklove uspelo epidemijo spraviti pod nadzor, število na novo obolelih za covidom-19 pa je bilo vsak dan minulega tedna nižje od števila ozdravelih, sme CDU/CSU ob nadaljevanju tega trenda upravičeno računati na še višjo podporo. Zdravstveni minister iz njihovih vrst Jens Spahn lahko zadovoljno ugotavlja, da njihov zdravstveni sistem ni bil v nobenem trenutku preobremenjen in da je v primerjavi z Italijo, Španijo, Francijo in ZDA tragična bilanca epidemije relativno nizka z za zdaj manj kot štiri tisoč umrlimi med okoli 138.000 obolelimi. Tudi prenos bolezni je po navedbah Lotharja Wielerja, predsednika Inštituta Roberta Kocha, zdrsnil pod 1, kar pomeni, da okužena oseba virus prenese na manj kot še eno, kar torej pomeni, da je epidemija vsaj za zdaj ustavljena.

Omenjeni inštitut naj bi tudi že imel pripravljeno posebno aplikacijo za mobilne telefone za spremljanje stikov z okuženimi osebami, Spahn pa je napovedal, da bi z vsemi zaščitami podatkov lahko bila na voljo za prostovoljno uporabo v treh do štirih tednih. Zdravstveni minister države, ki je zaradi zgodovinskih izkušenj mnogo bolj občutljiva za posege v zasebnost kot denimo nekatere azijske, je dodal, da si bodo za premislek o uporabi sodobne tehnologije za obvladovanje pandemije raje vzeli več kot premalo časa, da bo varovanje podatkov »najboljše mogoče«.