Vsak človek si lahko gornje citate razlaga tudi po svoje, vendar pa so okoliščine, ko sta jih navedena izrekla, vsekakor izredne. Enkrat je grozila prava vojna, drugič pa ta vlada straši s psihozo, ki je značilna za vojno stanje.

V zadnjem času se javno ruši osnovne demokratične norme, za katere smo se borili in na katerih temelji svobodni svet. Evropa temelji na antifašizmu, Janša pa takšne ljudi zmerja z »antifa«, kar naj bi po njegovem pomenilo nekaj slabšalnega. Torej, antifašizem je v doktrini SDS negativen, kar bi obratno lahko po njihovem pomenilo, da je fašizem pozitiven!

Zgleda, da imajo nekateri naši politiki skomine po preteklih časih in tako tudi oni vzpostavljajo vzporedne institucije in organizacije, kot so VSO, paravojaške formacije, strankarsko društvo novinarjev in publicistov, privatne Jambrekove fakultete za produkcijo kadrov, ki so danes na oblasti, in tako dalje. Tudi pesem Domovini je bila že videna v znanem zgodovinskem filmu Propad (Der Untergang). SDS danes v praksi uresničuje tudi znano zgodovinsko trditev, da »stokrat izrečena laž postane resnica«, kar se dnevno demonstrira v njihovih lažnivih medijih. Bojim se, da zgledi iz preteklosti vlečejo.

Podobne vzporednice nekaterih politikov v popolnoma različnem času bi lahko našteli še veliko, vendar se pri tem postavlja vprašanje, zakaj je veliko ljudi, ki to danes spremljajo, tiho. Rada bi takšnim ljudem povedala, da so in bodo za posledice krivi tudi vsi tisti, ki so danes zaradi oportunizma tiho. Ta tišina odmeva in grmi v prostoru svobode.

Petra Lužnik, Ljubljana